Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 16:24 - Националният Парк Буки и Ектелеk
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 1135 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 08.01.2011 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

част 1                   част 2                          част 3

За 28-ми и 29-ти знаех, че е планувано пътуване в провинцията в посока север, североизток, но не знаех крайната цел. Като тръгнахме се опитвах известно време да отгатна мястото, но после се отказах и се примолих да ми го кажат. Беше Aggtelek и на картата не личеше да има нещо особено, свързано с това селце близо до границата със Словакия.

Преди да отидем там обаче, спряхме, за да се разходим по една изключително красива долина в Националния Парк Буки - Szalajka valley. Тъй като точно когато пристигнахме, тръгваше влакчето, решихме да го хванем в посока нагоре и да слезем пеша надолу.

Влакчето беше мъничко – един локомотив и един вагон, който се отопляваше с печка на дърва. :) Когато пристигнахме, решихме, че е редно и ние да се ... отоплим за разходката в студа и веднага си взехме по чаша греяно бяло вино. Един чичко си беше стъкмил огънче на открито и подгряваше вълшебната течност в една голяма тенджера.

За самата долина няма какво да се каже, трябва да се види:

 image

 
image

image


image

Приличат на водни лилии, ама е само сняг :)

 

image


image

image

image


image


image

Тук се отглежда пъстърва.

image

 

image

Тук игра със светлината ... може би не много сполучлива.


image

Пазителят на Карпатите.

image

Ахаааа, я да видим кой е тук :))))


image

Ето и още ....

image

Затворени зад ограда, но все пак в естествената им среда :)

image

И съвсем като в приказките ....

image

След тази прекрасна разходка в слънчевия зимен ден, се добрахме до Егтелек и тогава открих каква е причината да отидем точно там. Причината беше пещерата Baradla /пиша имената на латиница, щото хабер си нямам как се произнасят, въпреки че питах на няколко пъти .... но не, и не ... няма запомняне/.

Пещерата Baradla е най-дългата в Унгария. Общата и дължина, заедно със частта, която е в Словакия е 25,8 км. Входовете и в близост до Ектелек са използвани от хората от няколко хиляди години. Основната скала е на 230 милиона години, а самата пещера е на около 1,5 – 2 милиона години.

Главният тунел е дълъг близо 7 км и има обиколки с екскурзовод /всъщност няма обиколко без екскурзовод/, които са по цялата дължина за 6-7 часа, ако не се лъжа, но ние си купихме билети за кратък, едночасов тур. За съжаление екскурзовода говореше само унгарски, но аз с малко превод от Петер и малко гугъл по-късно, разбрах основните неща.

В пещерата е много влажно, в началото имаш чувството, че отвсякъде текат реки, също така капе вода от тавана, но за сезона е направо топличко. Най-интересната зала, е Концертната зала, в която заради добрата акустика действително се правят концерти. За нас, екскурзовода пусна едно шоу „звук и светлина” с музика на Вангелис - Завладяването на Рая, мисля и много красива феерия от светлини, осветяващи интересни форми по стените на пещерата.

Ето някои от снимките, които успях да направя:

image

Входа на пещерата.

 image



image



image



image


image


image


image


image


image


image

/следва продължение/



Тагове:   aggtelek,   szalajka valley,   baradla cave,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5622687
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930