Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 10:12 - Още се чудя дали да променям света или себе си
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1862 Коментари: 14 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2009 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Понякога се бия в гърдите и разказвам на ляво и на дясно, че съм постигнала в живота си всичко съществено, което съм искала да постигна. И си мисля, че съм изключителна.

Ама не съм.

Днес се замислих върху факта на неизключителността ми и си дадох сметка, че най-вероятно всеки човек има в живота си точно това, което винаги е искал да има. Ако оставим настрана парите, които са все в недостиг по някаква причина, всички останали материални и нематериални притежания на хората са в резултат на техният съзнателен и до голяма степен свободен /в последните десетилетия/ избор.

Това ще рече, че калта, която газим си е наша. Това ще рече, че ако някой тръгне да променя света, за да го прави „по-добър”, значи той иска да наложи на хората живот, който не е техен, не е според техните разбирания и идеали.

Това не значи, че човек не трябва да тръгва да променя света. В крайна сметка, това е пък неговата нужда, неговият съзнателен избор, но може би трябва да бъде подготвен за неразбирането на повечето хора около него и да е щастлив, ако намери една, две души със сродни идеали. Промяната на неговия свят ще дойде от комуникацията с тях и разбирането, а не от някаква кой знае каква промяна на реалността.

Въпреки че реалността се променя. Само че аз дълбоко вярвам, че се променя под въздействие единствено на икономически фактори. Вярно, че задоволяването на потребностите на хората в някои държави с високо развит „загниващ” капитализъм доведе до възможност за развитие на екологични организации и дейности по опазване на околната среда. /На бедния и да му кажеш да не сече дърветата, като му е студено, на него не му пука за глобалното затопляне – реже дървото и се грее, или убива рядкото животно и яде./ Но, в крайна сметка запазването на живота на хората на земята си има своите икономически причини – кой иначе ще изкупува свръхпроизведените боклуци? Така че грижата за екологията е грижа планетата да оцелеее, за да могат някои хора да трупат още повече пари, а други да консумират.

Та, каквото и да мислим дълбокомислено накрая пак ще стигнем до идеята приписвана на Лао Дзъ, че ако цял живот сме се опитвали да прекроим света по нашите мерки само ще сме загубили времето и близките си. Ако се бяхме опитали още отначало да променим себе си, щяхме да умрем заобиколени от хора, които ни обичат и щастливи.

Или една друга идея, която си припомних днес. Тази от „Сталкер” на Тарковски – историята с Дикобраз. Дикобраз - по-рано - е станал причина за смъртта на брат си и сетне отишъл да моли за живота на този брат в Стаята
, която изпълнява желания в Зоната. И не е получил никакъв брат, а получил пари, защото всъщност истински е искал само пари. Затова по-късно се самоубива.

Та това мисля аз за реалността. Тя е продукт на най-дълбоките, макар и ненапълно съзнателни, но напълно истински желания на хората. Можем да си въобразяваме, че искаме какво ли не, но истината .... е някъде тук.

Може би, само малко осъзнаване може да помогне ... :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - За "зелените" ли агитираш?
04.07.2009 10:54
Нещо прекалено ми се вижда раздухването на тема екология. За някои неща са прави, не мога да отреча, но с други прекаляват.
цитирай
2. sunflower - А, не агитирам ...
04.07.2009 11:18
обичам природата, но смятам, че ще е безсмислена, без хората :)
цитирай
3. victoriavselena - Един от принципите на тренинга е,
04.07.2009 12:12
че действителността или света както ти го наричаш е отражение на нашето съзнание. И обратно материализма, който проповядва че битието определя съзнанието, аз вярвам, че съзнанието определя битието. Както ти пишеш - осъзнаване, а какво ето - това е процес при който мисловните модели от подсъзнанието се казват на съзнателно ниво и ние вече не действаме "на автомат", а имам възможност да избираме реакциите си, действията си и от там създаване на нов свят, действителност, реалност, околна среда или го наречи както ти искаш.
Много хубав постинг. Промяната на света започва от модила на мислене и само от там. Защото в същност това е единственото което можем да променим наистина.
цитирай
4. cefulesteven - Философско и адски прямо. И жалко, ...
04.07.2009 15:15
Философско и адски прямо. И жалко, че по-малко се замисляме, по въпроса, толкова рационално и с този дух.

Много силно е!
цитирай
5. sunflower - @victroriavselena
04.07.2009 19:32
Точно това действане "на автомат" най-много ме дразни в хората и смятам, че е причина за всичките ни проблеми.
цитирай
6. sunflower - @Стефане
04.07.2009 19:34
Благодаря! Такава съм си аз - "адски пряма" и голям философ. Това не винаги подобрява качеството ми на живот, но смятам, че се движа в правилната посока :)
цитирай
7. nav - гепи
04.07.2009 22:09
ами Слънчо, въпреки личните ми симпатии, мнението ти ми е малко наивно. Хората имали избор и решавали какъв да е живота им, въх. Както е казал Уилям Джеймс (бащата на психологията с сащ) преди повече от 100 години, основна движеща сила при хората е навикът. Те не обичат да се променят и обикновено избират пътя с най-малко съпротивление. Освен това, за да има реален избор, трябва да има осъзнаване на възможните алтернативи. Залагам си единствения тестис, че повечето хора правят пасивен избор, следвайки биологичните си потребности от храна, секс и сигурност, както и социалните условности и предразсъдъци. В този смисъл техният избор не е техен или въобще не е избор.
В този контекст, единственият начин да се направи света по-добър е да се накарат хората да осъзнаят възможните избори и дългосрочните последици от всеки вариант. Критично мислене и мислене в перспектива му е татката.

Поздрави и песни :))
цитирай
8. hel - Страхотен постинг.
05.07.2009 00:30
Ама кой ти мисли за осъзнаване... Всъщност все повече се говори за това, но за голяма част от хората това е поза, говорят, говорят...
Паздрав!
цитирай
9. sunflower - @nav
05.07.2009 10:47
Ти сам си го казал - "не обичат да се променят" - точно това искам да кажа - на тях им е добре така. Защо да се осъзнават? Ако осъзнаваха възможните алтернативи, ... ами те щяха да знаят, че с осъзнаването колкото и хубави неща, толкова и болка. Колко биха се навили дори да осъзнаваха възможностите? Това от една страна - от друга "пасивен" може да е, но е избор и те го правят. В днешни времена само да искаш малко да се осъзнаеш - нима е трудно - ама те не искат.

Е, може и да не съм права, но на толкова тесногръдие съм се нагледала напоследък, че .... по-скоро ми се струва че ..."надежда тука всяка оставете" характеризира много добре ситуацията. :)
цитирай
10. sunflower - @hel
05.07.2009 10:49
Всъщност, може и да се случи някой ден /тук влизам в противоречие с предишния си коментар, ама карай/, но то ще стане доста бавно, като някаква неизбежна промяна наложена от обстоятелствата.

:)
цитирай
11. emotion3 - относно...
05.07.2009 12:11
сега човечеството е в пубертет-време когато децата хулят майка си-разбирайте природата и и' посягаме и се отричаме, но повярвайте всичко ще си дойде на мястото-прекалено сме ценни за да слагаме природата над НАС всичко е създадено ЗА нашето развитие.
цитирай
12. sowhat - малко хора биха си признали собственото си не
05.07.2009 12:20
съвършенство, но ние не сме от тях.
общо взето мисля , че е достатъчно да променим себе си , за да променим света.
цитирай
13. sunflower - @emotions3
06.07.2009 08:03
в пубертет или не, лошото е, че сме тук сега и то за кратък отрязък от време и няма да видим дали нещата се оправят.
цитирай
14. sunflower - @Соу
06.07.2009 08:04
и аз така мисля, но понякога се дразня, че тази промяна на себе си край няма, брейййй :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5618041
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930