Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2011 11:51 - За Идиота и красотата
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2365 Коментари: 3 Гласове:
6



Имам особено отношение към Достоевски и още по-особено към „Идиот”. Съвсем доскоро и аз мислех, че „Красотата ще спаси света”, но сега вече доста се съмнявам.

Красота е имало винаги по този свят, но тя никога не го е спасявала.

Не помня точно кой езотерик се беше опитал да добави, че „Осъзнаването на красотата ще спаси света”, но дори и тази добавка да прави фразата по-точна, тя не я прави по-осъществима.

Разбира се, винаги стои въпроса има ли нужда този свят да бъде спасяван или не. Виждам толкова много самодоволни и безгрешни хора наоколо, че съм сигурна, че на повечето от тях и през ум не им минава, че света има нужда от спасяване, още по-малко би им минало през ум, че те са тази, които би трябвало да го спасяват.

Вярвам единствено в поединичното спасяване. Или се самоосъзнаваш и самоспасяваш или тънеш в блатото на самодоволството и посредствеността или на вечното недоволство и посредствеността .

Та, като казахме посредственост …. да кажа за актьорите …

Говоря за постановката на Бойко Илиев, бащата на Ники Илиев, със самият Ники, Саня Борисова и Асен Блатечки – „Красотата ще спаси света” по „Идиот” на Достоевски.

Няма да говоря за режисурата, костюмите и сценографията  - да кажем само, че бяха ок.

За актьорите ми е думата …..

За пръв път видях Блатечки, наистина не знам преди колко време, но със сигурност преди той да се появи в „Морска сол” по Нова, в постановката „Тартюф”. Факт е, че забелязах и запомних единствено него от всички актьори и не беше само заради перфектното му тяло. Човекът има изключително силно присъствие на сцената и е толкова естествен, колкото може да бъде естествен един човек. По това се личи, че е велик актьор.  От всички актьори, които някога съм гледала на сцена признавам за велики само двама – него и Ивайло Христов. Те са единствените двама, които като ги гледаш на сцената и за миг не можеш да си помислиш, че гледаш актьор, които играе роля. Виждаш образа, който създават и само образа и той е по-истински от истинското им аз. Не, че знам какво е истинското аз на Асен или на Ивайло, но вчера си дадох сметка, че не искам и да знам. Това нездраво любопитство на обществото по отношение на звездите и личният им живот говори само за това, колко малко се забелязват образите, които актьорите създават и колко малко се разбира естеството на изкуството им. Няма начин да направиш дисекция на величието, няма как да напишеш инструкции за постигане на гениалност.

Та, на фона на Блатечки /е, не че ако той не беше там нямаше да личи/ Ники Илиев и Саня Борисова изпъкват само с посредствеността си. О, да, те са актьори, играят …. но точно това е проблемът – че виждаме, че са актьори и виждаме, че играят.

Засичала съм части от „Забранена любов” по Нова и съм забелязала театралниченото им … помислих си, че на театрална сцена ще стоят по-добре. Но не би. А Асен си стои добре и на екрана, и на сцената.

И да кажем накрая за Идиота.

За съжаление колкото и красиви черти да има Идиота, в действителостта той винаги ще си остане идиот и хората ще му се присмиват и ще го отхвърлят. Това, разбира се, не трябва да му пречи. Красивият свят в главата му не бива да се разрушава под ударите на Грозната действителност.  Сещате ли се за героинята на Ема Томсън от „Имението Хауърдс енд”? За мен тя е женският вариант на Идиота и любопитното е, че както и в този филм, в крайна сметка съдбата често се притичва на помощ на наивните и добронамерените. Напук на много хитрите и пробивните. Голям смях!

Е, от това съдбата им не става по-малко трагична, особено, ако осъзнават размерите на грозотата, която ги заобикаля, но …. кой пък търси безметежно щастие и комичност ….




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mirandolina - Сигурно си права и ти вярвам !
04.03.2011 13:45
Аз не проявих интерес да гледам пиесата, защото когато сме в репетиционен период избягвам да се натоварвам със странични неща. Не че ми влияят много, но...посредствеността ме дразни.
цитирай
2. sunflower - Деформирах се покрай тази самодейност и нашия режисьор.
05.03.2011 21:23
Преди се радвах на всеки театър в града, сега си позволявам да критикувам :))))
Критична съм станала, демек :)
цитирай
3. анонимен - Достоевски
06.03.2011 15:39
Они интересуются Достоевским?! Чудесно. Я хотел бы указывать Вам надо надеяться интересной стороне Достоевского:
http://dostojewski.npage.de/
Можно переводить сторону также быстро на русский язык.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5599100
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031