Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2007 09:36 - Опит за дисекция на земната и неземната любов
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1360 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 14.04.2007 09:55


Като казвам неземна любов тук, разбира се, нямам предвид едни малки зелени човечета, които похищават земни жени и им правят едни малки синкави бебета, за да не им изчезне рода. Под неземна любов разбирам божествената, неземна или небесна  любов, която е единствения начин човек да трансцедентира и да се превърне от обикновен човек в богочовек. 

Сега, след като се отървах от любителите на евтини сензации и догматично-религиозните хора, мисля, че мога да започна опита за дисекция. Ще бъда кратка, защото винаги съм обичала кратките форми на поднасяне на информация.   И така: Страстта, или с други думи казано: еротичната любов е земна – истинската любов /която също можем да наречем и християнска или божествена/ е небесна.   За да не се повтарям много ще ги наричам накратко страстта и любовта, като: Страстта е робство – любовта е свобода. Страстта е смъртна – любовта - безсмъртна Страстта е жестока – любовта е милосърдна. Заради страстта две личности могат да се разкъсат една друга и да се самоунищожат – чрез любовта се въстановява андрогинната цялост на личността. Страста разединява – любовта е творчески акт и единение. Страстта е тежест – любовта е лекота. Страстта е статична – любовта динамична. Страстта е вкопчване във земята – любовта е изход към друг свят.   И ако се върнем на земните и неземните/небесните чувства: Страхът е земен – сигурността е небесна. Нуждата и тъгата са земни – радостта е небесна. Ревността е земна – вярата в любимия е небесна. Усещането за непълнота е земно – усещането за изпълненост – небесно. Депресиите и самоубийствените тенденции са земни – възхищението и  творческия екстаз са небесни. Искането е земно – даването – небесно. Противоречията са земни – хармонията е небесна. Душите без крила се свиват на земята – крилатите души растат от обич в небесата.   Хм, пак излезе малко недодялано, но .... има още много да уча. Подпомогнах се и с някои от идеите на любими философи, не за друго, а за да не изпусна нещо. Не, че пак не съм изпуснала сигурно. Освен всичко по-горе държа да отбележа и следното: Единението на двама души никога не е двучленно, а е четиричленно, според Бердяев. То е по-сложно съединение между мъжкото начало на единия с женското начало на другия и женското начало на този с мъжкото начало на другия. „Тайнствения живот на андрогина се осъществява не в едно двуполово същество, а в четиричленно съединение на две същества.” Подчертавам това за всички, които си мислят, че са само мъж или само жена!   Е, любими, разбираш ли, че ако ми предлагаш страст, няма да приема. Няма нищо по-лесно от това да предизвикам страст у мъжа срещу мен – аз обаче търся истинска, небесна любов. Стиска ли ти да се откъснеш от земята и да полетиш?


Тагове:   опит,   дисекция,   неземната,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sis - :):):)
14.04.2007 10:26
интересно е.
Много хубаво си го напсила. Кратко и разбираемо!
Благодаря!
:):):):):):):):)
цитирай
2. анонимен - Да си помечтаем за небесната любов. ...
14.04.2007 21:19
Да си помечтаем за небесната любов....
Въпреки земното притегляне....

Лета
цитирай
3. buboleche - Наблюдавам у теб порочни опити ...
16.04.2007 12:46
за отричане на едната любов чрез другата..,защото видиш ли едната била само страст и съответно земна. :)))
Като стабилно изперкала личност ще напиша: няма земна и неземна любов. Любовта си е една. Но ние живеем тук ,облечени във плът ,а душите ни във вечността - снабдени само със знанието ,че са души и че имат сродни такива.
Намерим ли се ..ще живеем заедно във вечността ,ако не -ще се търсим , и в този и в следващият живот. Сродната душа се познава не само по онзи незнаен начин ,че ето -там срещу теб е човека ,чието присъствие те кара да се чувстваш завършен...а също и с неземното притегляне ,което усещаш към човека...Страстта. Макар и съблечени да остават само душите , облечени - телата се стремят едно към друго ...защото от любовта се ражда живот и защото тя освен с чувствата ,трябва да се усети и със сетивата. Това ще го можеш само тук ,а после ще си общувате по телепатия. :)))
Пък и в усещането ..сигурно ще има нещо неземно ,което не може да се опише с думи.:)))
Какво ти бях написала преди време..пак същото. :)))
Относно ревността ,съмненията ,противоречията ...не са ли те част от нас самите , и от всеки. Каква неземна любов искаш..? Дори Господ ,ако го има, ни подлага на изпитания ..за да тества любовта ни. Така е с всяка любов.:)

Стремиш се към другият свят, но Съни ,от него не можеш да избягаш. Всички ще отидем там и после пак ще се преродим. С какво ще запомниш този свят, този живот? Не бързай за неземното.. то си вътре в теб.
Разбираш ли какво искам да кажа? :)
цитирай
4. sunflower - Хахаха ... разбирам и още как ...
16.04.2007 13:07
... всичко това го написах, защото му се бях ядосала за нещо ... знам, че са пълни глупости (почти), не ми обръщай внимание .... Нямам нищо против страстта, имам нещо против страстта, която не е съчетана и с "неземна" любов всъщност. :)))
цитирай
5. buboleche - :)))
16.04.2007 13:15
Ами ...добре. :)))) Аз пък ти се вързах и цяла лекция изнесох по въпроса.Представяш ли си?!...:/ :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5603658
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930