Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 11:46 - Мантрата 'fuck you"
Автор: sunflower Категория: Забавление   
Прочетен: 2345 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 29.07.2009 11:49


Не познавам добре Ошо. Само той липсваше в и без друго безкрайно еклектичната колекция от книги за духовното, която изядох, за около 10-тина години. Четох само една негова книга и то не до края, защото реших, че не ми харесва стила му.

Тези дни ми попадна клипа по-долу и понеже много обичам скеча за F думата, го прилагам ... така да се каже. Не знам кой е автора на скеча, приписват го на Джак Вагнер, Джордж Карлин и на Монти Пайтън.

А това, което казва Ошо е следното:

"Когато Фридрих Ницше декларира: „Бог е мъртъв”, той самият стана напълно безнадежден – без утеха, без надежда, без смисъл. Той трябваше да мине през дълъг процес на умопомрачение.

Ницше изглежда е най-важната фигура, койято е доминирала в света в този век. Без съмнение, неговото становище се е просмукало във всеки ум. Но той не е съзнавал какви изводи могат да се направят. Аз нямам проблем, ако Бог е мъртъв. Няма нужда да се оплакава неговата смърт.

Проблемът е, че ако Бог е мъртъв, тогава вие губите най-важната дума в езика си и се нуждаете от друга, която да я замести. Бог беше единият край, едната крайност и когато една крайност изчезне от умствените ви представи, необходимото и неизбежното е да попаднете на другата крайност.

И това е, което се случи, Миларепа. Вместо Бог, най-важната дума в нашия език стана „fuck”. Дори ако Фридрих Ницше се върне, ще се изненада и ще се опита по някакъв начин да възроди умрелия Бог, защото това е глупаво. Но е необходим цял доклад по случая, цяло разследване.

Една от най-интересните думи в английския език днес е думата `fuck". Тя е магическа. Само със звученето си, тя може да опише болка, удоволствие, омраза и любов. Тя попада в много граматически категории. Може да бъде използвана като глагол, и като преходен, "John fucked Mary," и като непреходен, "Mary was fucked by John", и като съществително: "Mary is a fine fuck." Може да бъде използвана като прилагателно: "Mary is fucking beautiful."

Както може да видите, няма много думи с мултифункционалността на fuck. Освен сексуалното значение, тя има следните употреби:
Невежество: Fucked if I know.
Проблем: I guess I am fucked now!
Измама: I got fucked at the used car lot.
Агресия: Fuck you!
Неприятност: What the fuck is going on here?
Трудност: I can"t understand this fucking job.
Некомпетентност: He is a fuck-off.
Подозрителност: What the fuck are you doing?
Радост: I had a fucking good time.
Молба: Get the fuck out of here.
Враждебност: I"m going to knock your fucking head off.
Поздрав: How the fuck are you?
Апатия: Who gives a fuck?
Нововъведение: Get a bigger fucking hammer.
Изненада: Fuck! You scared the shit out of me!
Загриженост: Today is really fucked.

И е много здравословно, ако всяка сутрин вие я използвате за трансцедентална медитация. Веднага щом станете, първото нещо, което трябва да направите е да повторите мантрата "fuck you" пет пъти. Тя прочиства също така и гърлото ви.”



Това, което не преведох е непреводимо, но и думата fuck, освен мултифункционална е и международна и съм сигурна, че всеки знае поне няколко от многото и значения.

Все ми се струва, че и по-рано съм пускала скеча за F думата в изпълнение на едно младо момче, но няма значение, повторението е майка на знанието, а и Ошо със величествените си сребристи одежди, върху величествения си сребрист трон, със абсолютно сериозното си изражение и бавно говорене е ... забавен да казва всички тези неща :)))


Тагове:   Ошо,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Забавно и полезно!
29.07.2009 12:07
Обогатява те някак си - от всичко може да се направи религия ;-))) Стига да намериш вярната дума - Fuck или Баси - свободен избор ;-)))
цитирай
2. sunflower - @zlatnareka1
29.07.2009 12:20
Предполагам знаеш, че за всеки ученик си има учител. Ошо определено не е моя учител. Още повече, че вече почти не чета такава литература. Според мен, човек трябва да я отмине и да продължи напред ...
цитирай
3. sunflower - @tili
29.07.2009 12:21
така е. когато на някой му е нужна религия :)
цитирай
4. анонимен - Sunflower, you and Osho made my day
27.08.2009 14:26
:)))))))))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5603205
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930