Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2017 11:18 - Ужасът "Седемте рилски езера"
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 7940 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 22.08.2017 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Знам, че много хора дъвчат тая тема и плюят, знам, че ще се наредя на опашката на плюещите, което не е обичайното ми поприще и все пак ... трябва да го излея нанякъде, че ще ме гложди сигурно поне седмица.

В събота, по едно злощастно стечение на обстоятелствата и голяма пасивност и несъобразителност от моя страна се организирахме група приятели и роднини да ходим на Седемте рилски езера. Явно и някак факта, че датата е 19-ти август ми беше минал покрай съзнанието, без да ме замисля особено.

Тръгнахме не особено рано и да речем някъде към 9:30 трябва да сме били на Паничище. Продължихме нагоре, но не след дълго ни спряха, за да паркираме на пътя, защото по-нататък нямало места за паркиране. Е, паркирахме и се оказа, че трябва да вървим над 3,5 км само, за да стигнем до лифта. Не, че е хубаво, ама вървяхме, какво да правим. Докато вървяхме си мислех, че ако всички вървят така като нас, ще се отваря време за изтегляне на хората с лифта и там няма да има чак такава опашка. Не може да съм се лъгала повече. Опашката беше огромна и не помръдваше. А и как да помръдва като лифта е с по две седалки и не знам каква му е скоростта, но е бавна?

Докато се изчаквахме с другите от групата решихме, че или ще хващаме джип, понеже доста чакаха там свободни или ще се връщаме – варианта с лифта отпадна моментално и не мога да си представя как толкова много хора все пак стояха и чакаха търпеливо.

Натоварихме се на един Нисан Патрол и трябва да ви кажа, че това пътуване беше най-забавната част от деня. Пътят нагоре е осеян с огромни камъни, на места страшно стръмен и отгоре на всичко трябва да се разминаваш с другите джипове, които се връщат. Екшъна е голям, на моменти трябваше да подтискам писъците си  - наполовина от ужас, наполовина от удоволствие. Мисля, че и водача ни видя, че сме печени и нарочно мина през някои стръмни участъци, само за да ни достави удоволствие, а и защото джипа го можеш, де  ...

Няма да коментирам ефекта на джиповете върху природата, защото в ниските части на планините на много места има гадни пътища, по които се карат дърва и т.н.  По-гаден е ефекта върху хората от дизеловите изпарения и прахта. Т.е. началото на пътя към магнитния център, около който дъновистите танцуват своята паневритмия и празнуват Преображение Господне е обгърнато от дизелови изпарения и гъст прах.

Джипът ни остави на може би половин километър под  горна станция на лифта и в още малко облаци от прах и сред навалица се качихме до хижата, където отново имаше немалка опашка ... за тоалетните. Въпросът е, ако чакам поне 1, 1,5, ако не и 2 часа за лифта и още половин, да речем, за тоалетна, колко време ще ми остане, за да видя някое езеро?

Друга неприятна гледка за мен беше немалкия палатков лагер пред хижа „Рилски езера“.  А онзи пред хижа „Седемте рилски езера“  беше огромен.

image

Сърцето ми се късаше, защото помня времето преди лифта. Тогава това беше едно от най-любимите ми места в Рила и имаше способността истински да ме зарежда с енергия за седмици напред. Както обичах да се шегувам, като се връщах от там поне седмица се носех на сантиметри над земята.

Сега просто ми се гадеше.

Емоцията не беше изцяло отрицателна, само защото бях с приятна компания. Но да се качвам до Окото и Сълзата ми се отщя отвсякъде.

Поседяхме сред навалицата около Бъбрека

image

и се върнахме по другата пътека, покрай езерата.

За съжаление Нисана не беше на разположение и трябваше да се натъпчем като сардели в един Опел Фронтера. Поне водача беше пич и ни закара почти до колите.

Обещах си никога повече да не стъпвам на Седемте рилски езера. В Рила има предостатъчно други езера, на някои от които почти никой не стъпва.




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krassko - Не си улучила деня.
22.08.2017 20:27
Вече четири години не съм ходил. А ходех всяка година, дори една година посрещахме Нова година там. За да са нормални нещата трябват няколко паркинга, лифтове от Сапарева баня до Паничище и от там до Пионерска. Лифта от Пионерска трябва да е поне кабинков шестседалков и съответно трябва да има и тоалетни и заведения. Но докато не "изтребим" пишман еколозите нищо подобно няма да се случи.
цитирай
2. sunflower - Така е.
23.08.2017 09:20
Тук никой не мисли мащабно. Всеки гледа да смъкне колкото е възможно повече пари по-бързо, а след него потоп ...
цитирай
3. trakietsadobri - Мая, с риск да ми се разсърдиш
23.08.2017 10:39
Нямаш никакво право да се оплакваш от многото хора в планината – особено щом самата ти и приятелите ти сте се качили до езерата с джип. Също толкова неуместно е да се оплакваш, че „лифта е с по две седалки“. Всъщност какво искаш - жива и чиста природа или голям джип и голям лифт?!
цитирай
4. sunflower - А, оплаквам се ...
23.08.2017 13:02
На кой да се оплаквам? На Арменския поп? Аз съм завела там хора, които живеят в чужбина и не са опитни планинари, така че имам оправдание за себе си. Чудя се обаче на хората от тук, които би трябвало да знаят какво е положението там и все пак вървят и вървят ... или може би не знаят? Затова е моя пост, за да има повече информация ... да речем.
цитирай
5. trakietsadobri - Мая, думите имат и смисъл, и сила
23.08.2017 14:01
Много е хубаво, че хората вървят и вървят.
И не само защото вървенето е здраве и пак здраве.

Вървенето и вървенето в планината означава още много неща:
- че има хора, които обиколят родината и я обикват;
- че няма да има нужда от нови лифтове;
- че няма да има нужда от незаконни джипове, който да рушат природата;
- и ...

Много е хубаво, че хората вървят и вървят.
Ако не вярваш – пробвай следващият път и ти да вървиш малко повече, вместо да се возиш на джип. Така, ако не друго, после няма да ти се налага да губиш времето на арменския поп. ;)

Пс.: Не се сърди, но оправданията и оплакванията не са нито туризъм, нито природа, нито хуманизъм. Хубаво е да има повече крачещи хора - колкото повече, толкова повече. И ти си част от същите тези хора!
цитирай
6. sunflower - За мен ходенето не е проблем - ходя по 35 км пеша.
23.08.2017 14:16
Джипа беше заради другите в групата. Но тълпите в планината ме изнервят безкрайно, колкото и да "не е естествено" това. Не съм хуманист във никакъв случай, може да си сигурен!
цитирай
7. trakietsadobri - Мая, ти тълпа ли си?! Твоите приятели тълпа ли са?!
23.08.2017 14:24
Къде я видя тази тълпа в планината?! Казах ти думите имат и смисъл, и сила.
За хуманизма – за радост или тъга не знам каква си. Чета думите ти тук – каквото виждам, това ти казвам и това коментирам.
цитирай
8. shtaparov - Там почти винаги е хубаво и инте...
24.08.2017 11:38
Там почти винаги е хубаво и интересно но сте попаднала на дните около дъновисткия празник,затова е било претъпкано от народ. Всяка година около 15-ти август дъновистите се събират там да играят своите паневритмии,пристигат им много гости от чужбина,от цяла България и т.н. Опитайте в друго време: резултата ще е малко по-различен ако не отчетем факта,че трябва да избирате между 15-те минути с джипка или два часа и половина редене на опашката за лифта.
цитирай
9. sunflower - Да, може би всичко в крайна сметка тръгна от дъновистите
24.08.2017 15:48
които обявиха това място за особено свещено. Ако не бяха те, може би и лифт нямаше да има и съответно цялата тая навалица.
Иначе има много други пътища до там, разбира се, и съм ги минавала повечето. Човек трябва да ходи в ранна пролет или късна есен явно - може през хижа Ловна или през Скакавица или дори от Мальовица. :)
цитирай
10. krassko - Ще се опитам да обясня накои неща.
29.08.2017 21:51
Дъновистите имат организация за пътуване до х. Пионерска /Долната станция на лифта/още от средата на май пътуват микробуси. Някой се качват тогава за да си опънат палатките на "техните" места. Местата в хижата са резервирани от месеци, дори години по рано. През юли се качва "подготвителна" група от двадесетина души които подготвят лагера, кухнята, изграждат тоалетни и ограждат с въжета района на лагера. Лагера си има комендант и хората в лагера се регистрират. Заплаща се и такса и на палатката се окачва № за да се знае чия е. Срещу минималната такса можете да се храните в столовата. След 23 август горе остава група да демонтира всичко построено и да зазими кухнята. Обикновено се определя един ден за почистване на района на лагера, пътеките до езерата и района около тях.
Има телефони на които трябва да дадете заявка, че ще пътувате до Пионерска или обратно за София. За тези които пристигат от провинцията, ако са дали заявка микробусите чакат на Централна гара.
Организацията за пътуване може да се ползува през цялата година, достатъчно е да дадете заявка и да сте 10 души. Микробусите тръгват от площадчето при Виетнамското посолство.
До преди няколко години от 15 до 21 август на езерата имаше по 5 - 6 000 души.
Сега са два - три пъти повече.
И накрая препоръчвам да се качваш с лифта , а да се слиза пеша към Мальовица, а от Раздела може да се слезе и пред входа на Рилския манастир, но от там последния автобус за София тръгва в 15 часа. Аз обикновено преспивам на х.Иван Вазов и от там слизам към Манастира.
Е, сега знаеш всичко за ходенето до езерата. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598758
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031