Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 09:15 - Връх Тумба
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 8683 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 19.04.2017 09:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Бях чела някъде, че изкачването е 7 часа, но когато много силно искаш нещо,  често не само си напълно глух за съветите на другите, но си и сляп за цифрите на преходите и тяхното значение.  Казах си: „7 часа, какво пък толкова?”

Опитах се да привлека поне един член на семейството – единственият, който имаше предстaва, за какво става въпрос - да ми направи все пак компания, но той не можеше и аз както си бях решила първоначално, тръгнах сама.

Имах сведения, че до върха стига черен път и си мислех, че би трябвало да е съвсем лесно да ходя само по този път и да стигна до където трябва. Единственото, което не съобразих е, че маркировката може да се изгуби, а пътищата могат да се размножат.

Началото на пътя беше многообещаващо – красива пролетна гора, широк път и добре маркирани пътеки, които съкращават някои от серпентините.

image




 

image



image

image

На края на една от тези пътеки, след като бях ходила около 3 часа, изведнъж попаднах на двама мъже. Леко се изплаших и веднага ги излъгах, че не съм сама, а с още двама, които се мотаят назад. Хората, не, че изглеждаха лоши – само бяха малко мургави, което обаче е характерно за района. Но пък и да им призная, че съм сама .... Питах ги откъде идват, а те казаха „От кочината”. Нiто разбрах къде е била тази кочина, нито точно какво е това, защото нямаше как да е истинска кочина за домашни прасета, на 3 часа от селото .... Реших, че е нещо свързано с дивите прасета ..... Питах ги и дали съм далече от върха и те ме успокоиха, че съм на половината път ....

Лошото е, че не ги попитах най-важното: накъде да вървя. Защото след съвсем малко стигнах до някаква горска хижа (по-късно разбрах, че се нарича „Щабът”), пред която пътя се разтрои.

Тръгнах по единия път, но ми се видя, че върви в обратна посока на посоката на върха и го зарязах и тръгнах по друг, за който по-късно открих, че е грешния.

Първоначално се успокоявах, че все пак има някаква маркировка – на места зелена боя, на места оранжева. Но зелената свърши по някое време с надпис „край” на едно дърво.

image


Дълго се чудих край на какво може да е .... освен на пътя .... а оранжевата продължи още известно време по уширение между дърветата, което напомняше на пътека и внезапно свърши на място, от което нататък въпросното уширение продължаваше, но затрупано с паднали дървета.

image
 

Това беше моментът, в който осъзнах, че съм хванала грешна посока, но и аз като нашите танкове, назад не знам да се връщам, та продължих напред, въпреки дърветата, твърдо решена да изляза по някакъв начин на билото.

Е, излязох, но на никой не пропоръчвам ходене извън пътеките, особено по планини, които не познава. Ето терена, на който излязох от гората:

image

Открила изгубилия се път на билото, продължих значително по-уверено, въпреки че върхът,  който заподозрях, че е Тумба никак не изглеждаше близко. Спасиха ме хубавите гледки към Гърция и Македония и това, че нямаше изгледи да се развали времето. Представям си пък ако ме беше заплющял някой дъжд точно в този момент.

image


image


image


image


И така пирамидка след пирамидка, стигнах първо да 2-ра пирамида и най-накрая до пирамида номер 1:

image

Радостта, че си стигнал върха е неописуема, също така и гордостта, че се се справил сам, по непознат терен.

Порадвах се на гледките, стъпих в Гърция, стъпих в Македония, поснимах и тръгнах обратно.

image

image




image


За голям куриоз загубих пътя отново. По-късно се сетих къде съм го изгубила, защото на едно място имаше раздвояване на пътя и понеже аз бях хванала по по-горния, видях, че на по-долния има някаква табелка, но не ми се слизаше надолу и реших, че тя не е за мен. И досега не мога да реша загадката как след като съм тръгнала на запад от Щабът, вярната пътека се оказа по-на запад от мястото, от което излязох от гората – по моя преценка трябваше да е на изток. Но толкова ми е била и точна преценката .... а и сега се налага да отида някога отново там, за да разреша загадката.

Походих по пътя под билото, успях да зърна за миг една сърничка и ето ти табела, сочейки пътя за слизане към съседното село. Там се осъзнах какво съм направила, но както казах нямаше начин да се върна назад и хайде надолу.

Пътя се оказа дълъг и стръмен и накрая се проклех, че съм се захванала с тази работа, но .... нямаше какво да се направи по въпроса. Към 18:30 бях в село Ключ, а към 18:45 в Скрът.

Леля нямаше аспирин, но за отпускане на мускулите и домашарката свърши работа.
Равносметката беше 11 часа ходене, 1100 метра денивелация, а за километрите не ми се мисли ....
 



Тагове:   Беласица,   ключ,   Скрът,   Тумба,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - За съжаление не ми стигна времето и ...
19.04.2017 11:14
За съжаление не ми стигна времето и стигнах само до Конгур и Радомир. Интересна планина е Беласица. Може да видиш как е било при мен през миналата година:
barin.blog/turizam/2016/04/26/izkachvaneto-na-vryh-radomir.1447609
Поздрави!
цитирай
2. sunflower - Аз пък не стигнах до Радомир зимата
19.04.2017 13:27
успях да се кача само до Конгур. Нищо, това си е повод за изкачване на красивата Беласица отново ... :)
цитирай
3. sunflower - За нормални жени е глупост, да, съгласна съм.
19.04.2017 13:55
Но за ПСС въобще не може да става въпрос, защото условията бяха почти летни, времето хубаво и почти през цялото време имах покритие на телефона. Така че ...
цитирай
4. slavimirgenchev1953 - Ей, супер!
30.04.2017 13:01
Не мога вече да си позволя таккива преходи, щото съм с изкуствена аорта. Поздравявам те от сърце за делата и снимките ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5599322
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031