Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 10:46 - Лабиринт „Краят на Историята“
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 3924 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Работата върху нова изложба в Лабиринта на Историята е спряна заради неочакван случай. По време на реконструкция на най-дълбоките тунели на лабирина е открит фосилен отпечатък на човешки крак. След датиране на  фосила, започнали разкопки из целия комплекст пещери, които – благодарение на прецизната геологична локализация – са последвани от успешни разкопки и на други места в планината Буда.

image

Излагането на първите резултати от разкопките и големият брой отпечатъци, които тепърва трябвало да се изследват, изглежда подчертавали първите догадки на изследователите, че отпечатъка, открит в лабиринта на замъка Буда не произхожда от Homo sapiens или който и да било от неговите прародители, т.е. не принадлежи на нашият свят/цивилизация. Той е от друг свят.

Откритията в планината Буда, без изключение, са от съвременен геологичен период (Неозой), в така наречения Еоцен. Следите от тази цивилизация, която се е появила преди поне 42 милиона години и е изчезнала  - вероятно заради наводненията от горния еоцен – не по-късно от 38 милиона години, са предимно отпечатъци от потребителски стоки (така наречените  идоли на консумацията).  Разследванията досега не са попаднали на следи от каквато и да било интелектуална дейност, култура, изкуство, религия и т.н. Тази характеристика дава основанията за антропологическа класификация на досега неизвестния човешки вид:  Homo consumus (H.c.). /или хомо консумус/

image

Еволюцията на Хомо консумус не може да бъде установена със наличните познания. Няколко изследователи приемат, че влечугите са прародителите на Хомо консумус, така както и на Хомо сапиенс. От тях, в края на триас (преди 200 милиона години) са се развили първите бозайници, чиито тела станали по-големи и броят на видовете им започнал да расте в Еоцена. Все пак, обема на мозъка на бозайниците през Еоцена, които познавахме досега е 400-500 cm3, в сравнение с 1500-1700 cm3, който позволява на Хомо сапиенс да мисли творчески, и който се е появил само 40 милиона години по-късно.

image

Появата на Хомо консумус от нищото кара повечето изследователи да мислят за еволюционен скок. Други намират, че такъв скок не е бил необходим, след като цивилизацията на Хомо консумус, така казват те, може да бъде създадена и поддържана само с частица от капацитета на мозъка на Хомо сапиенс. Накрая, една малка част имат негеоцентричната гледна точка, че цивилизацията на Хомо консумус произхожда от чужда планета, от хуманоиди, кито във въпросния период са посетили Земята и дори са се настанили тук.

Изложбата в Лабиринта на замъка Буда се състои от 9 така наречени отпечатъци и открития от H.c.

 

Фрагменти от материали на Комитета за отдаване почит на Хомо Сапиенс:

 

„Пещерни фрески на десетки хиляди години, масивни пирамиди, катедрали; дали ще устоят на изпитанията на времето така, както ще устоят идолите на консумацията?“

„Цивилизации: винаги същите, по същия начин!“

„Напълно материален свят в нематериални отпечатъци! Какъв парадокс!“

„Докато нашите технологии достигат нови върхове, духовно станахме отново пещерняци.“

„Цивилизацията на Хомо сапиенс, неограничавана от нищо, върви към нищото.“

„Гласовитите пророци на апокалипсиса само прикриват проблема, тъй като края, края на света няма да дойде открито, с гръмки фрази и изявления. Небитието незабелязано ще открадне света ни като промъкващ се крадец.“

„Хомо консумус би мечтал – ако го правеше –  за Хомо сапиенс.“

P.S.  Горният текст е продължение на текста от предишния ми постинг - Лабиринтът на замъка Буда. И двата са взети със съкращения от сайта на лабиринта - тук.

Аз  имах възможността да посетя този лабиринт и то на вечерна обиколка от 18.00 часа, при която осветлението е угасено и всеки се разхожда само с фенер и разглежда лабиринта, сякаш е самият откривател.

Ето и някои от моите снимки:

от първата част на лабиринта:


image

image

/ама тук наистина тече вино, но ... не посмях да го опитам :)/

и от "Края на историята":

image


image


image

И ето какво ще остане от нас накрая:

image




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Според една теория
18.01.2011 13:46
еволюционният боклук (т.е. почти отхвърлени от еволюцията видове, включително и прачовекът) имал и втори шанс: ако успеел да се закрепи, оцелявал и се развивал по-нататък. Но явно това, което е произлязло от боклук, боклук ще стане. Или боклук след себе си ще остави. ))))
цитирай
2. sunflower - :)
18.01.2011 14:07
Предпочитам да мисля, че човекът е красиво, интелигентно и добро същество, и също така, че звучи гордо и т.н., но ......истината е, че това се отнася само за единици и винаги ще се отнася само за единици.
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Е така е. И не се харесва на левичарставщите уравниловчици ;)))
18.01.2011 14:13
sunflower написа:
Предпочитам да мисля, че човекът е красиво, интелигентно и добро същество, и също така, че звучи гордо и т.н., но ......истината е, че това се отнася само за единици и винаги ще се отнася само за единици.

цитирай
4. sunflower - така е
18.01.2011 15:52
защото те не са от единиците :)
цитирай
5. 777 - Благодарско! )
19.01.2011 15:44
За Homo consumus и историята.
Ще изчезнем рано или късно, по-важни са следите.
цитирай
6. sunflower - :)
20.01.2011 10:10
аз всъщност мисля, че ние сме по-важни. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598480
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031