Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 15:00 - Лабиринтът на замъка Буда
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 3814 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.01.2011 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уникалните варовикови пещери в хълма на замъка Буда са създадени от извори с топла вода от преди половин милион години. По-късно малките пещери са били свързани една с друга и също с избените помещения на къщите в квартала по икономически и военни съображения и така комплекса става истинки лабиринт  под хълма. През 1930 като част от военната отбранителна програма комплекса се превръща в убежище, което може да поеме десет хиляди души.  Обрезобразен от цимента, лабиринта е таен военен обект по време на студената война.

Когато Лабиринтът на замъка Буда отваря през 1983, той става място на първият и най-голям, унгарски исторически восъчен музей. По време на реконструкцията през 1996/97, дългият почти 10000 квадратни метра лабиринт възстановява вида си от преди войната, дотолкова, доколкото е възможно. Предишната изложба на восъчни фигури проправя пътя на такива символични и мистериозни изложби с по-дълбоко значение, чиято същност може да се характеризира с думата „лабиринт“.  В този смисъл Лабиринтът на замъка Буда не е обикновен лабиринт, а е мрежа от пътища водещи до света, нашата история и нашата същност.

Оста на Света със колоните време-пространство

Или: центъра и произхода на света. Дървото на света, менхира, дървото на шамана, обелиска, дървото на живота – всички тези са различни проявления на Оста на Света, представляваща Средата на света и осигуряваща точка за ориентация в пространството на лабиринта и начална точка в безкрайното и безсмислено тиктакане на часовника. Тези свещени центрове, указващи както географски, така и духовни посоки  загубиха своята важност в модерните времена и бяха заменени с центрове за търговия, забавления, финанси и т.н.

Оста на Света, която може да бъде открита в Лабиринта на замъка Буда е от Модерните времена. Тя е счупена, фрагментирана. Но стъпвайки в центъра – не се страхувайте да опитате – Оста на Света, макар и само за момент, е завършена: и в този едновременно универсален и личен фокус нещо може все пак да бъде открито .....

image



Праисторическия Лабиринт

Тук е възстановена драматургията на праисторическото съществуване, чрез точни репродукции на европейски пещерни рисунки.

image

Пътя на шамана

Фигура на шаман носещ вълча кожа и маска на елен, с шаманско дърво сочещо едновременно към долния свят и към небесата.  Религията на  древните унгарци, подобно на религиите на други източно европейски народи, е била шаманизъм.

image

Шаманът (така нареченият Талтош в унгарския фолклор) е бил духовен водач, свещеник,  гадател и лечител  едновремнно. Неговите знания са получени със свръхчовешки усилия при неговите изкачвания и слизания по шаманското дърво.

В съвременни условия, шаманския транс може да се разбере като душевна трансформация, която отваря цели области от познание, недостъпни за ежедневното мислене, разкриващи свещени дълбини и висоти на човешкото съществуване.

 

Пътят на Магичния Елен

 

Кошутата, която изчезва в дивото. В унгарските легенди магичният елен е тотемното животно и прародител на унгарците.

image

Издигане на хуните

Както гласи легендата, хунът Атила наследява митичния меч даден от Бога на скитските крале.  

image


Размахвайки горящия меч към четирите основни посоки на света, той изразява своето желание да „завладее и помири всички хора по света“. Хуните, базирани задълго в Панония – сегашна Унгария – действително коват историята с техните оръжия, представлявайки непрекъсната заплаха за западните градски цивилизации..

След смъртта на Атила, който в средновековните хроники наричат Бича на Бога, хунската империя се разпада и най-мистериозните хора в историята се разпръскват от бурите на времето.

Арпадските сводове и кръщелния купол

image

След дългото номадско скитане в търсене на дом, маджарите избегнали съдбата на хуните и други номадски племена първо чрез Завоюването на Унгария (896)и после чрез налагане на западен ред.  Първото от тези събития се свързва с името на Принц Арпад, а второто с Свети Стефан. След коронацията с корона изпратена от Папа Силвестър
II на Коледа, 1000 г. Свети Стефан започнал да строи християнско кралство, създавайки съвременна духовна и гражданска администрация.

 Изгубеният ездач

image

Коридора на татарите

image

Монголската инвазия през 1241 била за Унгария това, което били хунските инвазии и по-късно унгарските атаки за Западна Европа. „Бог да ни пази от унгарски стрели“ – това била молитвата в западните манастири за повече от две поколения. Инвазията на татарите била почти фатална. Унгария била спасена само от неочакваното изтегляне на монголските войски  от хан Бату.

     

Ренесансовата зала и фонтаните с вино на Матиас  

След  изчезването на Арпадите (1301), кралската династия на унгарците, унгарския трон заемали  чуждестранни крале.  Най-известният от тях е  Сигизмунд Люксембургски, който постигнал нещо немислимо преди: през 1433, унгарски крал бил коронован като Свещен Римски Император, глава на християнския свят.

image

Матиас Корвин бил първият унгарски крал, който заел трона, без всякаква династична линия.  Макиавели можеше да създаде характера на Ренесансовия принц, който се стреми винаги към най-високото, по негов модел.  Със своята Черна армия той завоювал Стирия и Каринтия, наследствени провинции на Люксембург и през 1485 прави Виена седалище на своята империя. Блясък и Ренесансова радост от живота характеризират двора на този последен, велик крал на средновековната Унгарска Империя.

Коронованата глава и отоманската алея

Отоманската военна експанзия, която е държана под контрол до края на 15-ти век, през 1526 разгромява вече изчерпаните унгарски сили. В катастрофална битка при Мохач, Унгарския крал бил убит.  Потъващата коронована глава също така е символ на падането на независимото унгарско кралство.

image

След катастрофата при Мохач, страната е разкъсана на три: територия под турско управление, северната част на страната, под управлението на Хабсбургите и Трансилванското княжество, обсаждано и постоянно заплашвано от другите две. Унгария, в сърцето на Европа при Император Сигизмунд и Крал Матиас, станала крайна зона.

* * *

До 1989, с изключение на няколко кратки интервала, Унгария е под чуждо управление и е жертва на имперските стремежи на различни империи. Всички опити за освобождение: и войната за независимост водена от Принц Ракоци, и революцията и войната за независимост през 1848-1849, издържайки до края, дълго след като остатъка от революционна Европа се е предал, и вдигането срещу съветската армия през 1956 са несполучливи ....

 

Лабиринт - Краят на Историята

Историята на този разклон на тунелите е базирана на въображаеми разкопки, на фантазия.

Но тя е толкова  интересна, че е по-добре да се разгледа в отделен постинг.

/следва продължение/




Тагове:   Будапеща,   Буда,   Лабиринтът,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - много заинтригуващо...
23.01.2011 13:56
прекрасна статия и коментар на неизвестни нам неща от историята...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598654
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031