Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 09:30 - "Обичам Рила, ходя пеша!”
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 1679 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 12.08.2009 10:42


Както си говорим от вчера с някои блогъри тук за Рила и накрая засегнахме темата: Седемте езера и лифта от Паничище и ето, че току-що чух по Радио 1 Рок за акцията „Обичам Рила, ходя пеша!”

Въпреки, че поначало съм вълк-единак, от време на време ме спохожда желание да стана активист за опазване на природата, независимо колко безсмислено се явява това често и колко мразя груповите събирания.

В крайна сметка, ако ги нямаше лудите ентусиасти, гонещи Михаля на загубените каузи, на какво щеше да заприлича този и без това твърде „разумен” свят?

Искрено съжалявам, че ми липсва част от необходимата екипировка и се налага да стоя тези няколко дни в офиса! Силно ще се замисля обаче дали да не пресрещна някъде групата през уикенда. 

Тази сутрин прочетох и тази ужасна статия (не, че самата статия е ужасна, а картината, която описва) в Стандарт и трябва да ви кажа, че още ме боли сърцето:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-08-01&article=287874

Едно от най-любимите ми места в Рила е унищожено. И миналата година имаше твърде много туристи там, но тази година не знам дали искам да отида и да видя опустошението.

Бях си създала традиция в последните години да ходя задължително по веднъж до Окото, което е любимото ми езеро и 10-15 минутна медитация /е, нещо като медитация ... по-скоро взиране в Окото/ на бреговете му, имам чувството, че ме зарежда за цяла година. Как да отида сега? Какво спокойствие и зареждане с енергия заедно със 100 човека? А за Бъбрека не ми се мисли ....

Чудя се как ще се почувстват дъновистите тази година. Ама и те пък, не можаха ли да намерят някои връзки на високо ниво и да си спасят мястото за срещи?

Но, да се върна на акцията. След като лифтът вече е построен и работи по живо, по здраво не знам дали има смисъл от една такава акция. Който е ходил пеша, пак ще си ходи пеша, а на лифта ще се качат пишман туристите, сеирджиите и „безпардонните купонджии”, ако цитирам Иваничка Тодорова. И все пак, кой е казал, че трябва все да правим смислени неща? 

Вчера един колега ми цитира нещо, което видял написано в хижа Мусала: "Туристът е човек, който избира най-трудния път, за да стигне до място, на което няма никаква работа". :)

И  копирам текста от  http://forthenature.org/ :


Скъпи приятели, любители на природата и пешеходния туризъм,

Заповядайте на Национален поход през Витоша и Верила до Седемте рилски езера по международния пешеходен маршрут Е4! С похода искаме да покажем, че природата трябва да се уважава и в планината е най-добре да се ходи пеша.
Инициатори на похода са коалицията от над 30 неправителствени организации и граждански групи „За Да Остане Природа в България” и един от членовете й „Граждани за Рила” – възникнала преди около 2 години неформална група от хора, съпричастни към проблема с развитието на масовия туризъм в един изключително красив и неповторим район на България. За съжаление масовият туризъм у нас е показал, че не може да бъде устойчив. Презастрояването и комерсиализирането на българските планини е проблем, който не подминава и района на Северозападна Рила и Седемте рилски езера и предизвиква остра гражданска реакция.

В последните две години апогей на гражданската кампания за защита на българските планини е борбата за спиране на проекта „Кабул – Езерата – Паничище”, известен още като „Супер Паничище”, който предвижда изграждането на ски курорт, навлизащ на 80 % от площта си в НП Рила, силно урбанизиращ и комерсиализиращ района на Седемте рилски езера и увреждащ непоправимо един от главните водоизточници на България – северозападния дял на Рила.

Повече за закононарушенията в Рила: http://forthenature.org/cases/18/.
Подпишете петицията за премахване на незаконния лифт на Паничище и спазване на закона в НП Рила: http://forthenature.org/petitions/10

Бихме се радвали, ако подкрепите похода в защита на рилската природа, като участвате сами в него. Искаме да направим един красив и забавен, изпълнен с настроение и песни поход, както и да запознаем повече млади планинари с туристи „ветерани” от дружествата. Наистина ще се радваме да прекараме това време заедно!

Датите за похода са:
12-ти август 2009 (сряда) – тръгване от хижа Алеко, Витоша (час на събиране – 9.00, час на тръгване – 10.00);
14-ти август следобед (петък) – пристигане на поляните около вр. Зекирица в Лъкатишка Рила, където ще се изгради бивак в близост до границата на НП Рила, но извън него;
15-ти август (събота), 10.00 ч. – на хижа Пионерска към похода се включват всички хора – приятели на Рила, дошли само за събота и неделя. Вие също можете да се присъедините само за тази част на похода. На този ден ще се качим пеша до Езерата, ще направим класическата обиколка и вечерта ще слезем отново на бивака около Зекирица. Който желае, може да си тръгне още същата вечер, който иска – нека остане и да се прибере с основната група на следващия ден към Сапарева баня;
16-ти август 2009 (неделя) – край на похода.

Нощувките са предвидени да бъдат изцяло на палатки, поради три причини:
- по маршрута на Е4 между Витоша и Рила хижи няма;
- в този период рилските хижи са пълни, заради събора на Бялото братство;
- хижите Скакавица, Рилски Езера, Пионерска и Ловна са взети от офшорната фирма „Рила Спорт”, основен инвеститор на проекта „Супер Паничище”, с твърде неясен произход на капитала.

Техническа информация:
Цена за участие няма. Всеки си носи храна, нощувките са на палатки. Възможности за транспорт до Алеко, до и от Рила има много. Информация за тях ще има допълнително.
Инвентарът за бивакуване също се осигурява от участниците или от клубовете, в които те членуват. Местата за бивакуване в близост до водоизточници ще се определят до две седмици преди датата на тръгване.

За по-добра организация от наша страна, моля заявете участие на този адрес: saverila@gmail.com. В „subject” или „тема” пишете „Nacionalen pohod za Rila”
Интересува ни: колко души, от коя организация и в коя част на похода (от самото начало на 12.08 или за частта от 15.08) ще участват.

За контакти и въпроси:
Михаил Михов (тел. 0889 620 483), Вера Петканчин (тел. 0899 38 58 59)
„Граждани за Рила”



Тагове:   рила,   поход,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hel - Нямам думи!
12.08.2009 10:01
Как разрушаваме красивата си природа!
Хвърлени бисери на свинете! А тези, които ги предоставят - как да ги наречем пък тях?
цитирай
2. luben - Тъжно е наистина
12.08.2009 11:30
от друга страна на Витоша се мотае разрушения Щастливец (каква ирония) и далавери не дават да се направи нищо по стягането на планината и на района около Алеко. Дано строежите по Рила и Пирин поспрат или поне като се стори да се взимат предвид еко мерки, както се прави в Австрия и Швейцария...
цитирай
3. sunflower - Дано, luben!
13.08.2009 11:14
И аз нямам, hel!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598361
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031