Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2009 15:36 - Мусала
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 14474 Коментари: 29 Гласове:
6

Последна промяна: 10.08.2009 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В събота стана така, че се залежах вкъщи пред телевизора и в края на деня бях толкова полудяла, че запланувах да кача Мусала в неделя пък каквото ще да става.

„Пък каквото ще да става” е заради прогнозите да завали следобяда и заради маршрута, който измислих. Е, не че голямо мислене падна, но все пак известно време се изкушавах от мисълта да хванем лифта. Обаче бях чувала, че един познат с жена му си ходят едва ли не редовно от Боровец пеша до горе и обратно за един ден. А той е над 60-годишен.

Аз съм се качвала и преди пеша до Мусала, но винаги с преспиване горе. Сега си помислих, че ще да е трудничко, но ..... от една страна бях сигурна, че по този маршурут няма през цялото време да ми се мотаят из краката други туристи, а от друга, просто имах нужда да ходя, да ходя и да ходя. Тъй като съм чиновник и по цяла седмица седя на стол, а също така и не умея да медитирам, единствения начин за разтоварване ми е да ходя – колкото по-далеч или по-високо, толкова по-добре.

Разбира се, не съобразих, че милото не седи по цяла седмица, но аз и не настоявах той да дойде с мен. Първоначално си мислех да ходя сама, което, разбира се, беше свръхоткачена идея.

Както и да е – към 9:14 бяхме на изходна точка в Боровец и хайде нагоре. По целия път до хижата срещнахме само трима в обратна посока и двама в права. Първата половина на пътеката (1 час) е вече широк път и е малко досаден, но .... какво да се прави – хората ги интересува повече какви парички ще изкарат от планините, а не колко е красива природата им, без човешка намеса.

На първия лифт на Маркуджиците широкия път свършва и пътеката продължава от лявата страна на рекичката. Пътеката е 100 пъти по-хубава от пътя, разбира се, и се върви в клек до под хижата – около 1 час.

На хижата бяхме някъде към 12, пихме по кафе /3в1 за 2 лв/ и продължихме по стръмната пътека отдясно на новата хижа. Тази нова хижа стоя 20 години на груб строеж и гледам, че сега се опитват да я довършат. Измазана е отвън, но вътре май имат още работа.

Може и малко по-рано да сме били на хижата, защото на заслона бяхме със сигурност в 1 часа, а не ми се вярва да сме се качили само за час. Е, вярно, че отминавахме другите туристи като флакчета, но те и не бяха истински туристи. На отиване видяхме една леличка с пазарска торбичка, а на връщане една с ... чадър. И то не какъв и да е чадър, а от онези дългите, с извитите дръжки, които не се сгъват!!??? С чадър по мокрите и хлъзгави камъни??? :))))

За огромно наше щастие всъщност изобщо не заваля. През цялото време докато ходехме нагоре се виждаше, че има облаци над върха, а докато бяхме на заслона, Леденото езеро изглеждаше доста зловещо, но това очевидно бях добри облаци, защото хич и не поискаха да ни намокрят. :)

Като стигнахме върха (по въжето през по-голямата част от пътя, но милото не харесва скалите колкото мен, та трябваше да слезем на пътеката), от другата му страна и по посока на Мальовица облаците се разкъсаха специално заради нас и видяхме не само половината планина, ами и любимите ни Маричини езера. След 10-тина минути върхът и ние с него се гмурнахме в облаците или облаците се гмурнаха в нас, не знам, знам само, че последните бяха доста хладни и затова предпочетохме да се върнем на по-ниско и топло. Тя, тази работа с ходенето в облаците, изглежда романтична само от долу.

Слязохме по пътеката и коленцата ме заболяха още веднага, но за щастие, /както и предполагах и силно се надявах/ като позагрях, болката мина. Нямах наколенки, естествено, защото се сещам за наколенки, когато ме заболи, а от ходене по асфалтта нищо не ме боли ... засега.

Но, такива са неволите на кашкавал-туристите, които правят откачените изкачвания, за каквито не са тренирани. В края на пътя, в замяна на изчезналата болка в коленцата се появяват болки в краката, кръста и главата, а след това усещане за напълно разглобено тяло, всяка част от което иска да тръгне в посока, различна от другите.

Както казах, знаех, че ще е трудничко, но тъй като си представях изкачване полека-лека като с децата до Мальовица преди три седмици, си мислех, че с малко по-късно прибиране вечерта, ще го издържа нормално. Не бях предвидила само, че милото не може да върви бавно, ни нагоре, а още по-малко надолу.

С две думи – качихме се и слязохме на тичане. В резултат и двамата не можехме да си кажем имената на края на пътя. Той още мрънка, а аз не мога да се насмея на заричането му никога повече да не върви по маршрути по-дълги от два часа в рамките на един ден. Ако сме били за два дни, щяло да е съвсем друго, също и ако на следващия ден сме почивали и т.н.

Всъщност целият преход ни отне малко по-малко от 9 часа и ако махнем почивките са сандвичи и кафе, ще излезе, че сме ходили 8 часа без прекъсване. Не е кой знае колко на пръв поглед, също и разстоянието – някакви си 20-тина километра. Само да не ставаше въпрос за най-високият връх на Балканския полуостров:

image

А Маричините езера отгоре изглеждат така:

image

Снимките са от Уикипедия, защото този път нямах апарат, а и в облаците трудно се снима  ...  :)



Тагове:   Мусала,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dorichela - Ентусиасти :):):):)
10.08.2009 15:48
Ентусиасти :):):):)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Браво на вас, а мъжете винаги мрънкат и са недоволни,
10.08.2009 17:20
не му обръщай внимание. Аз като го водя моя за билки, после на 20 човека поне се оплаква как съм го водила в най-змийските места и как едвам останал жив, как тичал на обратно за да не го навали дъжда и светкавици се сипели около него. Въпреки това тази година пак ми тръгна със сандали на билкобер, какво да ги правиш, все са неподготвени и жертви на случая :))))
цитирай
3. gamina - ех
10.08.2009 17:22
тъкмо да кажа, че сте хванали по-хубава видимост от нас (на 30ти юли минахме през Мусала), а то снимките били от википедия ;) Ама така е - който не чете внимателно, че ви е хванал облак :p
Хубава разходка, и добре че сте се движили главно по въжето. Пътеката на нищо не прилича, ние с цялата си глупост се качихме по нея. На едно място се беше срутила даже, седи ли си още дъската?
цитирай
4. lubara - Само не разбрах, от Боровец или от ...
10.08.2009 18:06
Само не разбрах, от Боровец или от Ястребец до Мусала.
Както и да е, поздрави от мен!
цитирай
5. sunflower - @dorichela
10.08.2009 19:12
Именно. И аз се питах дали ще видим други "ентусиасти" по пътеката от Боровец - и както и предполагах общия брой стигна до - 5 трима надолу и само 2-ма нагоре :)
цитирай
6. sunflower - @Пролет
10.08.2009 19:12
вярно е, че винаги мрънкат :)))
цитирай
7. sunflower - @gamina
10.08.2009 19:14
това лято е малко кофти май. аз изпуснах някои от наистина хубавите дни за планина и сега силно се надявам да има такива и в края на август, ама ... не знам.

пътеката е ужас, въжето винаги е за предпочитане. :) дъската май седи, да :)
цитирай
8. sunflower - @lubara
10.08.2009 19:18
от Боровец, разбира се. от лифта на Ястребец до върха е около 2 часа и половина и час и половина обратно, т.е. около 4 часа, а ние ходихме 9 :)))
цитирай
9. anothercat - уф,
10.08.2009 19:35
завиждам малко...
:-)
цитирай
10. lubara - E, походили сте си. Има едно меро...
10.08.2009 19:35
E, походили сте си. Има едно мероприятие, от НДК, до Черни връх и обратно. За малко луди, но е впечатляващо, все пак! В края на август.
цитирай
11. анонимен - petzl
10.08.2009 22:41
Браво,добра скорост сте поддържали при прехода.В моя случай обаче,жена ми е мрънкоча...откак сме заедно ходим само по Родопите,че са по-благи...иначе казано,мрънкането не е въпрос на пол....успех в следващите начинания!
цитирай
12. анонимен - iv4o-div4o
11.08.2009 00:06
и аз се качих на МУСАЛА,..... такова ми се мамата ама съм 147 кг. без раницата с 3 литра вода и храна... а и след ходенето от ЯСТРЕБЕЦ до хижата по равниа път ми беше добре,но ни казаха че е по добре да тръгнем отдясно че е равно..... но след 100-200 метра почна катерене по на 4 крака по едни камуни.......... аве важното е че за 45 дена СЪБРАХМЕ С ЖЕНАТА 100 ПЕЧАТА и сега чакаме ГРАМОТИ и евентуално да спечелим нещо от томбулата на "100-те НАЦИОНАЛНИ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТА" ...............
цитирай
13. sunflower - @anothercat
11.08.2009 08:55
недей. знаеш ли колко гадно болят краката после? :)))
цитирай
14. sunflower - @lubara
11.08.2009 08:56
не си падам по групови мероприятия. в планината човек ходи да се поусамоти :)
цитирай
15. sunflower - @petzl
11.08.2009 08:57
Благодаря. И аз ще ходя по Родопите .... ама по-нататък :)
цитирай
16. sunflower - @iv4o-div4o
11.08.2009 08:59
аз мисля, че отляво е по-равно, а отдясно катеренето е именно на 4 крака, ама това му е кефа :)
100 печата за 45 дни!!??? това е страхотно! Браво!
а като вземете грамотите какво ще правите? трябва някави нови върхове да покорявате? :)))
цитирай
17. nezir - Страхотно...
11.08.2009 13:42
А ние се уплашихме от прогнозите за лошо време...
Както е тръгнало все някога ще се засечем из планините:))))
Предлагам следващия път предварително да се споменават маршрутите:))))
цитирай
18. sunflower - не е лоша идея ...
11.08.2009 15:10
само дето аз често решавам в последния момент. ако искаш ти казвай къде планувате да ходите ... ама да е из Рила, че Пирин ми е далеч и тази година съм финансово нестабилна :(
цитирай
19. nezir - Седемтте Рилски езера!
11.08.2009 15:21
С една нощувка на Паничище.
цитирай
20. sunflower - :)))
11.08.2009 15:50
И аз мислех това да е следващата дестинация, но този път едва ли ще го правя през уикенда - твърде много хора. Ще опитам да е през седмицата ... следващата или по-следващата, а може да го отложа и за септември.
цитирай
21. gamina - sunflower
11.08.2009 15:58
едно съветче, ако може - по-добре наистина отложете за края на август, началото на септември. Сега започват да се събират Дъновистите за събора им и лудницата на Седемте езера ще е невероятна и през седмицата ;)
цитирай
22. anothercat - знам, сън,
11.08.2009 20:06
ама въпреки това...
:-)
цитирай
23. lubara - И аз ще отида, някой ден. Я ми кажете, ...
11.08.2009 20:36
И аз ще отида, някой ден. Я ми кажете, че не съм престарял за езерата.
цитирай
24. sunflower - знам, gamina :)
11.08.2009 20:48
само дано септември не се скапе времето съвсем, ... не че и сега е прекрасно :(

@lubara

никой не е престарял за ходене в планината, ти пък най-малко :) само шестото и седмото езеро са малко по-високо. ако се хване лифта от Паничище до петото езеро ходенето си е направо разходка в парка. също така ако минеш през Самоков и оставиш колата на хижа Вада, пътеката, която минава през хижа Ловна не е стръмна и тежка . :)
цитирай
25. lubara - Последен въпрос
11.08.2009 21:03
Този лифт не го ли построиха последните една -две години...
цитирай
26. nezir - A-a-a
11.08.2009 21:48
И лифт ли имало....
цитирай
27. sunflower - @Лифта
12.08.2009 08:16
Имах неудоволствието да видя само как го строят миналата година. От гугъл разбирам, че са го открили на 3-ти април тази година. Намерих и статия, която описва горчивата истина в момента:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-08-01&article=287874

Отвратителна работа! Не знам дали ще ходя вече там. Осквернено е едно от най-красивите и заредени с енергия места в Рила.
цитирай
28. lubara - Поздрави !
12.08.2009 08:30
Ужас!!! Знаех, че е пренаселено, но това е направо идиотщина!
Затова ходя в централна Стара планина-голям оазис на спокойствието.
цитирай
29. gamina - лифта
13.08.2009 11:43
и аз минах миналото лято по време на строежа... над Пионерска беше ужасно тогава. Сега нямах път покрай него, но четох отзиви. Разни хора чакали по повече от 2 часа за да се качат. А цената му не е за коментар - 15лв двупосочен, 10 еднопосочен... че то кабинковия в Боровец е по-евтин...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598401
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031