Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2008 08:09 - Лондон
Автор: sunflower Категория: Туризъм   
Прочетен: 5311 Коментари: 9 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От един мост гледам как под другия група тъмни балкански /предполагам/ субекти изпълняват джазиран фолк за два акордеона, туба, тромпет и сакс. В Лондон съм.

Обичам Лондон. И колегата обича Лондон. И шефа обича Лондон, което е причината да отсядаме все в централната част, вместо в по-удобен от транспортна гледна точка хотел в покрайнините, в които имаме работа. Този път сме точно зад London Eye.

Мисля че освен нас, целия останал свят също обича Лондон. От всякакви възможни и невъзможни точки на планетата натам се стичат хора с цел туризъм, работа, временно или постоянно местожителство, забавления, анонимност, и купища други неща, за които съм сигурна, че и мисъл не би минала през главата ми.

Вечер е, и ние с колегата сядаме да изпием по една бира в най-близкия пъб. Оказва се, че е пъба на Шерлок Холмс и аз пия ел-а на Шерлок Холмс, докато колегата си поръчва любимата Гинес. На телевизора вървят черно-бели серии на „Шерлок Холмс”, а по стените висят ръкописи на Конан Дойл. В състояние близко до нирвана сме и се отдаваме на разговори, за които никога не е оставало време в службата. От сто години работим заедно и сме приятели, не само колеги. Той е един от най-свестните хора, които познавам тук и за мое огромно удоволствие мога да си говоря с него за почти всичко, включително блога и напъните ми да пиша поезия. Не, аз всъщност изобщо не се напъвам, а така ми говорят вътрешните гласове, но това е друга тема.

...

Работа, работа, работа в най-омразната ми стая, без прозорци и с изкуствено осветление и вечеря в италиански ресторант в селце на десетина мили от града. В близката река видях щуки и после разбрах, че ливадите там не се използват за нищо друго освен за ливади. Поръчах си някакви скалъпс за предястие и със закъснение разбрах, че било вид мида. Не ям миди, но тези си ги изядох прилежно. За край на деня, все пак ударихме по една бира в бара на хотела. Барманът се оказа албанец.

...

Последният ден беше най-големия кеф, защото имахме цял свободен следобяд. Опитахме се да намерим кръчма с жива музика в центъра по карта, която ни беше очертана любезно от администраторката в хотела, но не успяхме. Решихме поне да посетим националната галерия. Минахме малко като фурии, но си видях любимите картини на Моне, Търнър, Веласкес и Ван Гог. Слънчогледите на последния били символ на приятелството и щастието, разбрах, и са наистина едни малки слънца в суматохата от хора в залата.

Откритието ми за деня обаче, беше тази картина на Търнър:


 image

 

Това е бойният кораб с 98 оръдия "Fighting Temeraire", който е играл значителна роля в победата на Нелсън в битката при Трафалгар през 1805. Един много по-малък и прозаичен параход го влачи към мястото, на което да бъде разглобен. Всичко това на фона на залязващото слънце, което е нарисувано размазващо.

Според някаква класация, това било най-известната картина на британски художник.

После поседяхме на Трафалгар скуеър и позяпахме минаващите хора, седящите хора, спящите на тревата хора, рисуващите с тебешири по плочките хора, катерещите се по лъвовете хора и изобщо де каквито хора можеха да стигнат очите ни. До нас един прилично облечен човечец си беше полегнал на сака и кротко похъркваше.

...

Обратния полет беше кошмарен, но нищо не може да заличи приятните впечатления. Не знам дали бих могла да живея там, но има нещо много магнетично в този град и за сетен път се надявам, че това няма да е последното ми посещение.



Тагове:   лондон,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. patilan - Според други класации...
25.07.2008 10:03
Най-известната картина от английски худижник е 'Офелия', на Миле.
Но класации колкото искаш!

А за изживяването въобще не се съмнявам, и аз бях този уикенд, за н-ти път...

Но за живот не е толкова приятен!
цитирай
2. eleni - мамка ти!!!!!
25.07.2008 12:47
в Лондон ше ми ходи! Я марш в ъгъла и да се засрамиш веднага!

:)))))))))))
ох, много неблагородна завиждам.... любим град...
цитирай
3. luben - О, много любим град
25.07.2008 12:52
имах късмета да изкарам много време в него ;) И въпреки това много обикаляне и разглеждане, всеки пък като ида намирам по нещо новичко и интересно. Нормално за космополитен град на бивша световна империя с хилядолетно минало :)

Щом обичаш Търнър, най-много негови картини има в Тейт галери! Следващият път да не пропуснеш.

Забавно бе, че последният път като бях там ... чувах повече полски или полски английски, отколкото истински английски. Ужас направо!
цитирай
4. sunflower - @
25.07.2008 13:14
@patilan, това го прочетох в самата галерия и май беше класация на някакво радио. Офелия също никак не е лоша. Аз харесвам иначе много Офелия на Waterhouse:
http://www.navigo.com/wm/paint/auth/waterhouse/ophelia.jpg

@eleni, и аз ти завиждам за някое и друго нещо, ама друг път ще ти кажа за какво :))))

@luben, обикаляла съм няколко пъти едни и същи места и всеки път ми е много приятно .... после остава едно чувство сякаш и там съм си у дома ... /аз по принцип имам това качество да се чувствам у дома си навсякъде, но там се чувствам повече от на други места :)))/
иначе в центъра чуваш повече чуждоезична реч отколкото нормален английски - май има повече туристи, отколкото местни :)
цитирай
5. eleni - ъъъъ, съни,
25.07.2008 20:23
чакай да позная... завиждаш ми за късата ми руса коса?
:))))))))))
цитирай
6. sunflower - @Silence
26.07.2008 10:41
може и така да е. била съм там и в по-лошо време, но не бих отишла във Франция със сигурност. английската реч и култура я предпочитам.
цитирай
7. sunflower - @eleni
26.07.2008 10:42
ъъъъъ, по-скоро за къдриците ... и още нещо :)))
цитирай
8. luben - Тъй като
26.07.2008 15:01
скоро пак ще ходя до там си мисля какво ще видя...

За 103-ти път ще мина по маршрута, по който съм показвал на близки и приятели (щото ще съм гид отново) онзи център, дето може да го минеш за 2-3 часа и да ти писне да ходиш (от парламента по уайтхол, трафалгар, дъ мол, бъкингам, пикадили...). А след това - ситито, тауъра, т. бридж...

Ала страшно обичам да се моткам из улиците на Кенсингтън и Челси. Всеки път откривам нови, прекрасни местенца. Неизвестни от гидовете :)
цитирай
9. eleni - ох, лондонът ми той, любимият:))))
26.07.2008 18:10
да, уличките из Кенсингтън са прекрасни. Аз съм влюбена в mews-четата. Искам да живея в къща в mews-че в Кенсингтън. Невероятно уютни места са това бившите конюшни:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5610067
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930