Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2018 15:15 - ОТОПЛЕНИЕ
Автор: izpitatel Категория: Технологии   
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                ОТОПЛЕНИЕ  ОТ  ВЯТЪРА

    Друг важен енергиен източник е вятърът. Съществуващият стремеж към електропроизводство от големи съоръжения е неподходящ за малки, енергонезависими обекти. Възможен е и друг подход.
Енергията на вятъра може лесно, изцяло и на ниска цена да се превърне в топлина, посредством хидродинамична спирачка ( бремза ) или хидродинамичен съединител  за автомобили. Вятърният двигател и хидросъединителят имат еднакви мощностни характеристики и затова са съгласувани в целия скоростен диапазон. При правилно комплектуване, не е необходима никаква намеса, независимо от скоростта на вятъра. Получената мощност расте с  третата степен на скоростта на вятъра. Поддържането на 3 – 5 куб. м. гореща вода осигурява отоплението при безветрие. Ако системата е двуконтурна и спирачката е запълнена с течност, кипяща при висока температура, могат да се достигнат температури 250 – 300 гр. С. Подходящи за целта са вятърните двигатели с вертикална ос.

   Интерес в това отношение представлява „ IMPLUX”  на  Варан Сурешан. Конструкцията има добър дизайн, не е опасна за птиците и се вписва добре в градска среда.

  https://newatlas.com/implux-wind-turbine/18625/

На анимацията по – долу, добре се вижда устройството и действието на ветродвигателя:

https://www.youtube.com/watch?v=jIyuZQ1vAnw   

                Преди 30 години четох, че в Белгия, държавата отпуска безлихвени заеми за инсталиране на малки вятърни генератори (3 – 5 квт). Те се включват към мрежата през двупосочни електромери. Инкасаторът отчита разликата и в зависимост от нея, клиентът плаща или му плащат по цената на дребно. Няма преференциални цени, но въпреки това, се оказва изгодно. (Цената на 1 квт инсталирана мощност при малките генератори, е в пъти по – ниска от тази на големите). Големият брой малки генератори са разпределени сравнително равномерно, тяхната енергия се консумира на място, не товарят излишно преносната мрежа. Държавата, отпускайки безлихвени заеми, печели, като не се ангажира с изграждане на електроцентрала, осигуряване на гориво и утилизация на отпадъците. Там всички печелят, защото подходът им, разработен от специалисти, е различен от нашето „саниране”. От ЕРП - тата пушат нервно в ъгъла.....



Тагове:   отопление,   вятър,   ЕРП,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: izpitatel
Категория: Технологии
Прочетен: 158265
Постинги: 66
Коментари: 32
Гласове: 108
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031