Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2006 18:33 - ХОЛОГРАФСКАТА ВСЕЛЕНА
Автор: sunflower Категория: Технологии   
Прочетен: 3313 Коментари: 14 Гласове:
0



Пускам този текст тук с усмивка и поздрав за Mobo. :)))))

           "Приключенията на Люк Скайуокър във филма „Междузвездни войни" започват от момента, в който роботът Арту Дету излъчва сноп светлина и прожектира миниатюрен триизмерен образ на принцеса Лея. Люк наблюдава изумен как призрачната скулптура от светлина започва да моли някого на име Оби-Уан Кеноби да й се притече на помощ. Образът на принцесата е холограма - триизмерно изображение, сътворено с помощта на лазер, а технологичната магия, потребна за създаването на такива образи, е удивителна. Още по-поразителното е, че някои учени започват да смятат самата вселена за сво-его рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия - ни повече, ни по-малко реална от образа на принцеса Лея, с който започват приключенията на Люк.

Иначе казано, има данни, които навеждат на мисълта, че нашият свят и всички неща в него - от снежинките до кленовите дървета, от падащите звезди до въртящите се електрони - са също само призрачни образи, прожекции от едно равнище на реалността, което е толкова отвъд нашето, че буквално е отвъд времето и пространството.

Главните архитекти на тази изумителна идея са двама от най-изтъкнатите световни мислители: ученият от Лондонския университет Дейвид Бом, един от най-уважаваните квантови физици, насърчаван в развитието си лично от Айнщайн, и Карл Прибрам, неврофизиолог от Станфорд и автор на класическото невропсихологическо ръководство Езици на мозъка.

 Любопитното е, че Бом и Прибрам достигат до своите заключения независимо един от друг и при това работят в две твърде различни направления. Бом се убеждава в холографската природа на вселената едва след дългогодишна неудовлетвореност от неспособността на стандартните теории да обяснят всички феномени, срещани в квантовата физика. Убедеността на Прибрам идва като резултат от неуспеха на общоприетите теории за мозъка да обяснят различни неврофизиологически загадки.

След като достигат до своите възгледи обаче, Бом и Прибрам бързо осъзнават, че холографският модел обяснява и редица други мистерии, включително очевидната неспособност на всяка теория, без значение колко обхватна е тя, да даде обяснение на всички природни явления; способността на хора, които чуват само с едното си ухо, да определят посоката, от която идва звук; както и нашата способност да разпознаваме лицето на човек, когото не сме виждали много години, дори ако междувременно той се е променил значително.

Но най-потресаващото в холографския модел е, че той неочаквано придава смисъл на широк кръг явления, които до такава степен се изплъзват от всякакви възможни модели за обяснението им, че биват категоризирани като излизащи извън сферата на научното разбиране. Сред тях са телепатията, прекогницията (предсказване на бъдещо събитие, което не може да бъде осъществено на базата на настоящи познания или да бъде изведено с помощта на логиката), мистичното чувство за единство с вселената и дори психокинезата, или способността на ума да движи физически обекти, без те да бъдат докосвани.

За все по-увеличаващия се брой учени, които възприемат и започват да използват холографския модел бързо става ясно, че той действително помага да се обяснят всички паранормални и мистични преживявания, а през последните 5-6 години продължава да подтиква изследователите и да хвърля светлина върху все повече необясними преди явления. Например:

©   През 1980 г. психологът д-р Кенет Ринг от Университета на Кънектикът допуска, че преживяванията на прага на смъртта могат да бъдат обяснени чрез холографския модел. Ринг, който е президент на Международната асоциация за изследване на състояния на прага на смъртта, смята, че подобни изживявания, както и самата смърт, не са нищо друго, освен преместване на нечие съзнание от едно равнище на холограмата на реалността на друго ниво.

©   През 1985 г. д-р Станислав Гроф, ръководител на психиатричните изследвания в Мерилендския център за психиатрични изследвания и асистент по психиатрия в медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс", публикува книга, в която стига до извода, че съществуващите неврофизиологически модели на мозъка са неадекватни и само някакъв холографски модел може да обясни неща като архетиповите преживявания, неочакваните срещи с колективното несъзнавано и други необичайни явления, които настъпват при изменени състояния на съзнанието.

©   През 1987 г. на годишното събрание на Асоциацията за изследване на сънищата, проведено във Вашингтон, физикът Фред Алън Улф направи изказване, в което твърдеше, че холографският модел обяснява осъзнатите сънища (необичайно ярки сънища, в които спящият осъзнава, че е буден). Улф смята, че такива сънища в действителност са посещения на паралелни реалности, а холографският модел в крайна сметка би ни позволил да развием една „физика на съзнанието", която ще ни даде възможност да започнем да изследваме по-цялостно тези нива на съществуване в други измерения,

©   През 1987 г. д-р ф. Дейвид Пийт, физик от Кралския университет на Квебек (Канада), твърди в книгата си, озаглавена Синхроничност: Мостът между материята и ума, че синхроничностите (съвпадения, които са необичайни и толкова психологически значими, че не изглежда да са резултат само на случайност) могат да бъдат обяснени чрез холографския модел. Пийт вярва, че такива съвпадения са всъщност „цепнатини в тъканта на реалността". Те разкриват, че нашите мисловни процеси са свързани с физическия свят много по-тясно, отколкото се подозираше досега."



Откъс от Въведението на книгата "Холографската Вселена" на Майкъл Толбот.
Преводач: Данчо Господинов


Тагове:   ХОЛОГРАФСКАТА,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Интересно
29.10.2006 18:52
Много си мислех, дали да я започна, наистина доста интересна теория :) Тенкс

Гриз.
цитирай
2. sunflower - Ако ти кажа, че нито съм я чела ....
29.10.2006 19:01
... нито има кой знае каква вероятност да я прочета цялата ... Хахаха :)))))))
Важно ми беше да знам, че има такава теория ... фундаменталия въпрос, че съществува ми стига .... останалото са подробности и факти, които просто не знам дали си струват ... за мен, разбира се. :)))))
цитирай
3. анонимен - Знае
29.10.2006 19:08
ли човек, може и да има друго интересно инфо. Иначе някои книги, просто не си струват четенето , дори по диагоналната схема. Ще видим как е с тази... :)))
Гриз.
цитирай
4. sunflower - Така е ...
29.10.2006 19:25
... тази поне под диагонал ще я мина :) Други, не си струват - и книги и великообосновани теории на някои хора ;)
цитирай
5. анонимен - ДеКуин:..
29.10.2006 19:25
Дес и Квантова Физика, да, да! :))
Любима тема ..:))
"Синхроничност: Мостът между материята и ума",
тънката граница,
която всъщност
не знаем къде е .. :)
цитирай
6. sunflower - :)))))
29.10.2006 19:28
Именно, Desify. :) Кефя се, че и науката почва да се интересува от такива неща. Кефя се и как някои физици, стигайки до дълбините на микрокосмоса или на макрокосмоса започват да си задават въпроси, които включват думата "Бог" :))))))
цитирай
7. seeker - И Хермес така........
29.10.2006 20:38
Втори принцип:
Принцип на съответствието: “Както е горе, така е и долу и както е долу, така е и горе.”
цитирай
8. sunflower - Така, я :)))))
29.10.2006 20:43
Вселената е ментална. /първи принцип/ :))))))
цитирай
9. анонимен - ДеКуин:..
29.10.2006 21:09
Квантовата физика е наричана от някои учени физика на душата .. :)

Теории на прераждането и безсмъртието..

Модел на действителността, в който обаче е пречупен
през призмата на непреходните вярвания на духовните и
религиозните традиции ..

СлънчевоЦвете, наистина точно това,
че хора на науката допускат,
че съзнанието може да вземе превес над материалното,
е стъпка напред .. Цяла крачка всъщност :)

Статията изчетох на един дъх, а преди време
писах и постче по темата, обаче на английски ..
Тъй де, тогава за пръв път се запознах
с този поглед над нещата, четох часове наред,
бях удивена и .. просто .. излях. :)

Може би ще споделя някой път,
това определено е нещо, което ме влече ..
цитирай
10. анонимен - v 19. 01 si razkosh. dali shte raz...
29.10.2006 22:39
v 19.01 si razkosh.
dali shte razberat ...... dali sa 4uvali za roda na
hvar4ashtite hora.........
цитирай
11. sunflower - :)))
29.10.2006 22:51
На мен ми стига и един да ме разбира .... :)
цитирай
12. анонимен - hvar4ashtite
29.10.2006 23:37
".....te ne idvat ot kosmosa,te rodeni sa tuk,
i sarcata im prosto sa po kristalni ot zvuk....."
цитирай
13. sunflower - Това
29.10.2006 23:39
на Бодлер ли е пак? :)
цитирай
14. анонимен - a, ne. nasho si e. imashe takava p...
29.10.2006 23:51
a ,ne.nasho si e.imashe takava pesen navremeto.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5610871
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930