Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2012 23:26 - За възходът и падението на империите
Автор: sunflower Категория: Политика   
Прочетен: 3154 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

И така, време е отново да погледнем към сайта на Свободния човек и да си поговорим за свобода, но не и равенство и братство.

Винаги съм знаела, че Америка рано или късно ще се разпадне. Съвсем в началото, разбира се, бях заблудена, че това ще стане заради „загниващия капитализъм”, после си мислех, че ще е заради големината и логичното падение след възхода (не съвсем далеч от истината), но никога преди последните година-две не съм предполагала, че това може да стане заради тежестта на бюрокрацията и отиващите в ляво и направо към диктатура политики.

Натам отиват нещата и в Европейския съюз.

Тъжното за нас, българите, е че сме все в периферията на възходите и паденията на великите сили около нас и никога не успяваме да се освободим от чуждото влияние, за да решим и направим нещо сами. Не, че съм голям оптимист и за това, което бихме могли да направим сами ….. и не, че съм напълно убедена, че някога сме имали кой знае какъв избор ….

И все пак, през последните години имаме повече възможности, отколкото когато и да било преди и ако се поучим от опита на другите …. или поне някои от нас …. може би ще има надежда … поне за някои от нас …

Три думи: „Гледайте си работата”

1-ви май, Сантяго, Чили

Фридрих Хайек, основна фигура в Австрийската икономическа школа, написа в „Пътят към робството”:

„Като се дава на правителството безгранична власт, най-своеволното правило може да се направи законно; по този начин демокрацията може да установи най-завършения възможен деспотизъм.”

Трудно е да се игнорират далновидните предупреждения на Хайек, когато чуваш за най-новата (и 17-та) разузнавателна агенция, която американското правителство иска да създаде ….. защото, хей, 16 разузнавателни агенции просто не са достатъчни.

Или за Администрацията по безопасност на транспорта, която „агресивно е претърсила” седемгодишно момиче с церебрална парализа на летище JFK в Ню Йорк (заради което семейството е изпуснало полета си) … и по-късно направила изявление, защитавайки действията си.

Или за Конгреса, който даде власт на Службата за събиране на данъци и Щатския департамент да отнемат паспорти на американски граждани по подозрения за данъчни измами; до миналата седмица законопроекта беше минал и през Парламента и през Сената и сега чака окончателно одобрение, преди да отиде при президента за подпис.

И ето, че дойде и заповедта за готовност на ресурси за Националната отбрана, която президента Обама подписа миналия месец – заповед, която дава на федералното правителство абсолютната власт да завземе и преразпредели всички селскостопански ресурси в случай на извънредно положение в страната.

Когато направиш стъпка назад и погледнеш цялостната картина, надписа на стената изглежда толкова ясен, толкова очевиден. В Западна Европа и по-специално в Съединените Щати, банкрутирали, несъстоятелни правителства ще прибягнат до всички възможни средства, за да поддържат съществуващото положение: за да останат на власт за наша сметка.

Това означава постепенно намаляване на личната свобода, елиминиране на икономическата свобода,  потъпкване на частните интереси, девалвиране на валутата, задушаване на иновациите, изкореняване на финансовите възможности и разрушаване на спестяванията и средствата за препитание на милиони хора.

Тези тактики не са нови, това време не е различно. Империи, хлъзгащи се надолу винаги са прибягвали до канибализъм – изхранвайки се от продуктивната класа, за да може купона да продължи още малко.

В четвърти и пети век от н.е., например, Западната Римска Империя прибягва до централно планирано разпределение на работата, фиксиране на цените, бърза  девалвация на валутата, контрол на капиталите, конфискация на граждански авоари и нива на данъците, които били толкова високи, че няколкото граждани, които останали приели нахлуващите варварски орди с отворени обятия.

Повечето от умните, продуктивни римляни отдавна вече се били преместили в по-добри земи. Докато ситуацията се влошавала, все повече и повече хора започнали да напускат, докато не настъпил масов Изход на повече от 90% от западно-римската популация през последните десетилетия.

По подобен начин, Османската империя, достигнала зенита на експанзията си през 16-ти век, установила масивна, неустойчива бюрокрация, която била много по-скъпа от всяка друга административна йерархия в историята, включително Римската.

Скоро османските бюрократи започнали да гледат на хората като на съществуващи, за да им дадат позиция …. вместо тяхната позиция да съществува, за да помага на хората. Да ви звучи познато?

 Огромните разходи в Османската империя довели до огромен обществен дълг (по който те не си изпълнили задълженията през 1875), който в крайна сметка довел до девалвация на валутата, инфлация, абсурдна система от данъци и значително намаляване на гражданските свободи.

Историята показва, че свободата е почти винаги цената, която обществото плаща, за да поддържа съществуващото положение и за да държи управляващите на власт. Въпреки че когато системата накрая се срине под собствената си тежест, нещата могат да отидат от лоши към още по-лоши, докато хората крещят за ПРОМЯНА.

Французите, например, изтъргуваха абсолютния монарх Луи XVI за абсолютен диктатор в лицето на Робеспиер. По подобен начин руснаците изтъргуваха империята на „кървавия” цар Николай II за червения терор на Съветска Русия.

Както руският марксист революционер Лев Троцки казва през 1937 „Старият принцип „който не работи, не трябва да яде” беше заменен от нов – който не се подчинява, няма да яде.”

Три думи: „Гледайте си работата”

Всеки трябва да направи избор. От една страна ние можем да си заровим главите в пясъка и да се преструваме, че всичко е наред и да продължим да сме варящата се жаба в тенджерата …. точно като бедните глупаци, които си стояли в Рим до 5-ти век, облагани с данъци до безумие, гледащи как средствата им за препитание изчезват.

От друга страна, можем да приемем, че възхода и падението на империите е част от нормалния исторически цикъл ….. че се случва от хилядолетия и сега не е по-различно. Можем да погледнем към останалата част от света и да разберем, че въпреки всичкия смут, това е едно от най-вълнуващите времена, през които си струва да си жив и че светът е пълен с невероятни възможности.

Също като римляните, които отишли към Византия, османците, които отишли в Европа, европейците, които заминали за Северна Америка, винаги има места по света, които се издигат, докато други падат.

Хората, които стигат там първи, след приемане на реалността и основната историческа истина, са тези, които жънат най-големият успех.





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Малко прибързвате с некролога
02.05.2012 00:06
Империята на САЩ е още неродена и има много време докато се изчерпи.
САЩ не вървят в ляво, а консерваторите преувеличават всяка малка социална придобивка като гибелна стъпка, а на това не бива много да се вярва. Маккартизмът още влияе върху съзнанието на американците и те се плашат от левите идеи, този "призракът, който броди из Европа" и скоро няма шанс да го допуснат оттатък Атлантика.

А това, че демокрацията в САЩ си отива стана ясно още с изстрелите в Далас и с Уотъргейт. Лошото е, че както ни продаваха до сега мечти за демокрация, ще започнат да ни продават нови имперски мечти, за което естествено трябва да си плащаме.
цитирай
2. sunflower - Дано да е прибързано!
02.05.2012 08:18
Но предвид, че живеем в едни ... сгъстени, бързи времена .... знае ли човек ....
цитирай
3. zaw12929 - Няма да оправиш света, където една ...
04.05.2012 21:29
Няма да оправиш света, където една империя умира, друга се ражда. Идва ред на империя България... спасението е в търпението, да не се мъчим да променяме онова, което... никак не зависи от нас
цитирай
4. sunflower - Светът и сам се оправя ...
06.05.2012 08:59
Но да не забравяме, че трябва да се мъчим да променяме това, което зависи от нас!
цитирай
5. sparotok - sic transit gloria mundi
08.05.2012 19:02
Всяка голяма държава, която е загубила морала си е обречена да загине. САЩ все още имат възможност да се върнат към доброто, дано да се възползват от този последен шанс...иначе се появява надпис на стената- Mene, mene teqel uparsin...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5617036
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930