Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2012 10:37 - Демокрацията изглежда много добре на хартия, докато не ....
Автор: sunflower Категория: Политика   
Прочетен: 3611 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 03.04.2012 10:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

2-ри април, 2012
Ванкувър, Британска Колумбия, Канада


След дълго пътуване от Сантяго, с две спирки в Маями и Далас, пристигнах във Ванкувър снощи малко уморен, но ... развълнуван за пътуването, което ме очаква. Само след няколко часа тръгвам за  2 1/2 седмично пътуване в 11 страни, които включват Хонг Конг, Сингапур, Лаос, Малайзия, Тайланд и др.

Като изключим работата, която ще свърша и подписването на няколко сделки с партньорите ми, съм развълнуван просто, че ще прекарам отново известно време в района. Радвам се на силни, вибриращи икономики, където оптимизма и възможностите доминират на сцената – не хаос и негативизъм.

Има много страни в света, които попадат в този модел – техните икономики са здрави и хората с пълно основание са сигурни за бъдещето си. От Естония до Хонг Конг, до Андора, до Сингапур, има някои общи елементи в тези страни, които до голяма степен са допринесли за техния успех:

1) Те са малки.
2) Имат правителства, които общо взето не се месят.

Един мрачен икономист от 20 век на име Леополд Кор писа нашироко за тези фактори; миналата година моят колега Тим Прайс ми обърна внимание на написаното от Кор и на това, че неговата книга от 1957 „The Breakdown of Nations“ се е доказала като доста пророческа.

  
В книгата Кор възхвалява добродетелите на „малкото“ и посочва, че повечето от политическите предизвикателства в света – военното свръхразширяване, дълга, бедността, бюрократичната тежест и т.н – се причиняват от неустойчивото разширяване на нациите.

За Кор, всичко е просто въпрос на мащаб. Веднъж щом една страна стане твърде голяма, всяка система на управление ще стане подтисническа.

Малките страни, от друга страна, нямат ресурсите да водят войни или да строят огромни бюрокрации. Те са принудени от обстоятелствата да позволят на пазара да работи и на частния сектор да процъфтява.


Сингапур и Хонг Конг са чудесни примери. Те не водят войни, не пускат бомби, нито пък установяват далечни военни бази. И двете страни нямат естествени ресурси и единствените им начини за оцеляване и успех са да оставят пазара да поеме управлението.

За десетилетия те станаха две от най-проспериращите нации на планетата и остават едни от най-здравите днес.

А „големите“ страни днес събраха огромни щати, които размножиха масивни правителства, които изискват масивни ресурси за администриране .... и то по доста подтискащ начин, мога да добавя.

Демокрацията може да изглежда чудесно на хартия, но в практиката на съвременните „големи страни“ тя е ужасно извращаване на принципите на свободата. Както в Рим и в Османската империя индивидът днес съществува, за да поддържа държавата, не обратното.

Точно за това Кор предупреждава, че ще настъпи „криза на голямостта“. Изправени пред икономически предизвикателства и отслабваща разходите структура, големите правителства и раздутите бюрокрации ще пораждат още по-голямо разширение, по-голямо раздуване .... докато единственият възможен изход ще е колапс.

Звучи като книга за точно това, което се случва днес на запад. Вече задушаващи се от твърде големи дългове, правителствата задлъжняват все повече и повече и наемат все повече и повече работници, които да администрират „стимулиращи програми“ и вечноразширяващият се данъчен кодекс.

За политиците решението е да се разшири държавата и да се разшири тяхната власт. А би трябвало да правят точно обратното ... и както се е случвало многократно в историята, най-вероятно всичко това ще доведе до ресет на цялата система.

 

Саймън Блек,

Главен редактор, SovereignMan.com

 
Превеждам статията и си мисля ..... Какъв лош късмет! Колко малка страна сме и вместо да се възползваме от всички възможности, които предоставя "малкото" сме се втурнали да целуваме задниците на "Големите" и сме прихванали почти всички болести на голямостта с акцент на бюрокрацията и почти без военната машина, че колкото и да се дуем .... чак толкова големи и глупави не можем да станем. Но като гледам ресета няма да ни отмине ....

А най-добрият виц, на който попаднах днес във фейса е: "Здравият разум е толкова рядък. Трябва да се класифицира като суперсила."

 




Гласувай:
8



1. ka4ak - Поздрави,Мая!:)))В подкрепа на поста ти!:
03.04.2012 11:24
“….А ТУКА ЗА ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ,ЧЕ СЪМ ЗАРЯЗАЛ ОТВОРЕНОТО СИ ПИСМО/за писменото упражнение на държавния служител/,ЩЕ ВИ ЗАПОЗНАЯ С ЕДИН КОМЕНТАР И МОЯ ОТГОВОР
29. ka4ak - 28. анонимен - Коментар Е.Т.приятелю,благодаря за коментара!Все пак и аз съм от тази нация и защото практически съм и продължавам да се сблъсквам с НАС,
18.03 15:00
анонимен написа:
Възкачилите се на власт са там предимно от МНого голямо его. Властта е машинка за пари .Народният управник у нас се разбира като човек домогнал се да се разпорежда с другите , взел гласовете и волите и свободите им...Той си остава бизнеса само ако в народната работа вижда по-голям келепир. Онзи ,който служи на хората ,ако има още такива бива изхвърлен от системата. И е така защото едно е да ръководиш и управляваш ,а друго е да служиш на някому за нещо.
Затова неща ,които не се променят директно ,като морал ,ценности възгледи се променят индиректно...Никакъв закон не може да накара хората да са свободни по дух и ценности.
Но ако създадем условия за създаването на такива хора ,сводни и мислещи ,ако се подскаже пътя , тогава това естествено ще се наложи .Тогава ще се смени манталитета на народа и той ще има такива управници каквито му се нравят - честни и отдадени в служба на хората. Тогава закона за Държавния служител няма да е бариера или дебела сопа . Такъв закона ,ако изобщо ще се наложи да се прави ще е метличка за случайно попаднали недобросъвестни или сбъркали .
Не чакайте добрите ни желания и възгледи да се реализират в някой от властта.

Един народ колкото повече кумири и герои ражда ,толкова повече е на ниско ниво на развитие . И все не може да се съизмери със своите герои ,но все ражда нови и нови... Белким да се получи ! И някой от тях го спаси от дупката... Тъжна картинка на нашата история.
Имах една позната , която смяташе да тероризира сиситемаТА с писма, жалби петиции и тн. За да им запуши фуникЙте ,за да им прегреят бушоните ,за да им се изПОтят очилцата и да им се сТОпят сланинките !!!
Приветствам такава форма на протест...докато им се разкатава майката ! И ще се отворят много нови работно бройки :-) .На които пак ние данъкоплатците ще трябва да плащаме :-( . Пак до НЯКЪДЕ .

И ТУК НЕ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО !
САМО СВОБОДНИ ХОРА- ДУХОВНО И СЛЕД ТОВА ИКОНОМИЧЕСКИ !
Тогава ще сме във "връзка" с Дякона и ще спрем Геройо-производството. Тогава ще сме .

предлагам тази морална норма!
Зова и се стремя,да включа и Вашия разум,да се събуди и проумее,азбучни истини,които са ни съхранили през вековете!Стъпването на здравата основа е първото и най-важно условие,за да можем,да направим всичко останало!Гражданите на тази Република,го имат заложено в гените си и Кубратовия завет е жив!
А писменото упражнение,ще помогне в обучението, но и активизирането на заспалите клетки,които носят паметта ни и са необходими за освобождаване на духът ни!Ножът е опрял до кокалът ни,а само тогава сме съумявали да се съхраним като нация!
Елементарно е,но трябва да се стартира ,за да сме сигурни,че и нашите наследници,ще могат да имат коренът с който няма да бъдат безлични,а уверени свободни хора с чест и достойнство!!!:)))”
цитирай
2. sunflower - Да, за това е думата ...
03.04.2012 13:11
за свободните и мислещите .... само да не беше толкова трудно да се създават ....
цитирай
3. bgman13 - Кое Сантяго, бе човек?
03.04.2012 13:18
Слабо е. Никой нема да се върже. Затова най-ми е интересно, за кое Сантяго става въпрос:
Сантяго де Компостела?
Сантяго де Чиле?
Сантяго де Куба?
Сантяго де лос Кабайерос?
цитирай
4. sunflower - Колко жалко
03.04.2012 13:47
че любопитството ти ще остане незадоволено ....
цитирай
5. bgman13 - Абе и аз така си помислих, че не си разбрал написаното
03.04.2012 14:23
Абе и аз така си помислих, че не си разбрал написаното
цитирай
6. sunflower - Ако беше наистина упражнявал мисленето
03.04.2012 14:41
може би щеше да разбереш ... все нещо .... та дори исамо това, че съм жена ;)
цитирай
7. bgman13 - Ее, разбрах много работи.
03.04.2012 18:57
(С изключение на това че си жена). А ма ме мързи да ти ги обяснявам.
цитирай
8. sunflower - Фактът, че те "мързи"
03.04.2012 21:35
за мен е достатъчен :)
цитирай
9. bgman13 - E айде сега,
04.04.2012 00:05
що се опитваш да изкараш, че си неопровержима? Правителствата да не се бъркат, на корпорациите в монопола.
И поставят значи въпроса за голямостта и малкостта. Големи смешки.
Демокрацията била изглеждала чудеснона хартия. Ама тя точно на хартията още си изглежда че не никаква демокрация - виж ми писантията, обяснил съм защо.
цитирай
10. sunflower - :)
04.04.2012 08:38
Виж сега, ако трябва да бъда честна и малко по-пространна в обясненията си - никога не би ми хрумнало, че съм неопровержима по какъвто и да било въпрос, още по-малко относно политиката, където далеч, ама далеч не съм специалист. Напротив, точно ти звучиш сякаш всичко ти е ясно, другите нищо не разбират - твърденията са им "слаби" и "смешни", при това без да си направиш труда да обясниш твърдение по твърдение защо е слабо и смешно и къде е всъщност истината. Затова досега ти отвръщах само с хапливи забележки, защото това всъщност го мога.
Що се отнася до статията, както казах не съм специалист, но все пак имам своите идеи, някои от които са близки до тези на автора на статията и затова реших, че си струва човек да я прочете.
Забележи обаче как леко и приятно се чете тя и в същото време подхвърля някои интересни идеи, които могат да накарат човек да се замисли. Последното не може да се каже за твоите писания - твърде сухи са и в повечето от тях ме загуби още на втория, третия абзац. Е, може пък да си твърде голям специалист и да не си по силите на нас, простосмъртните, да те разберем. Дано да има достатъчно такива, които могат!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5616923
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930