Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2016 14:40 - Синдромът „Искам всичко“
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1512 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 19.05.2016 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Имаше такъв текст в реклама, която успя да се промъкне през бана, дето съм си сложила в съзнанието за телевизионните и други мозъчни промивки. И текста остана, за да го използвам иронично за някои свои и чужди желания, докато в един момент не се осъзнах, че не само, че хич не е смешно, ами и винаги съм имала една такава дълбоко вкоренена нужда да искам всичко, но тъй като през годините все са ми повтаряли, а и в много случаи сама съм се убеждавала, че човек не може да има всичко, постепенно съм успяла да култивирам този първичен импулс.

Само че, въпросът е дали трябва да се „култивира“ нуждата да имаш всичко.

Та, нима „Искам всичко“ не е израз на детето у нас и ако се откажем от него, няма ли да се откажем от детето? Нима обратното на „искам всичко“ не е примирението и душевната тиня? И нима абсолютно отказалите се да искат каквото и да било живеят на места различни от тибетски манастири и аршами?

Местното общество, разбира се, си мисли, че няма файда от хора дето искат много  и е направило всичко възможно, за да ни научи, че не може да имаме всичко. И действително е имало времена, в които не само, че е било невъзможно да имаш всичко, а е било твърде възможно да нямаш нищо. Но времената се менят, и „всичкото“ е различно. За даден човек, например, любимият/любимата може да е „всичкото“, което му е нужно и което иска. За друг – парите и само парите, за трети – пътешествията/работата/хобито или всичко това заедно.

Аз ако знаех какво е „всичко“ за мен, щях да съм твърде умело дефинирана от някой бог и всичко щеше да е просто и ясно. Само че не съм. И отгоре на всичко трябва сама да се боря със себе си и първичните си импулси да имам всичко. Защото ако има хора, които постоянно трябва да ги дърпаш за ръката и да ги увещаваш, за да отидат някъде или да направят нещо, аз съм точно от обратните, които скачат и се втурват през глава към всичкото, дето искат да свършат и често трябва сами да се хващат за ръката, за да се възпират да не се пребият в устрема или да не спънат и пребият някой друг.

Само един пример ще дам за тези дни, в които се чудя къде да хвана с детето да поскитам през уикенда. Ей, 20-тина места премислих и се чудих как да ги съчетая така, че да има повече места за гледане и по-интересни неща за правене, а ако може и някоя среща с приятели да се организира в същото време и ако може и повече приятели да се съберат и ако може още някой да взема и с нас, а ако може и ..... и така, докато не се спрях, за да си кажа, че няма как да осъществя такива планове за ... всичко ... и не седнах, да си изясня приоритетите и по-специално тези на детето.

Но не се възмущавам на себе си за тази работа. Все пак е доста по-добре да искаш всичко, отколкото да не знаеш какво искаш или да искаш малко, или не дай си боже, да не искаш нищо.

Пък после каквото стане този път – това, всичко останали неизпълнени желания ще ги оставим за другия път. Че то пък не е казано „всичко наведнъж“ и човек трябва да има много, много пъти в живота си, в които да „иска всичко“.  :)



Тагове:   искам,   Всичко,


Гласувай:
5



1. slavimirgenchev1953 - Лично аз възприемам израза като метафора,
21.05.2016 04:34
а не буквално. Той е нещо като израза: "Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му."
За мен тази фраза е доста надута: ами ако мечтаеш да измислиш ракета, която да лети със скоростта на светлината, пък нямаш качества и умения да построиш дори сал, колко си голям?
"Искам всичко!" значи, че имаш стремежи, което понякога дори е по-хубаво от притежанието.
цитирай
2. sunflower - Да, метафора е.
21.05.2016 18:16
А човек е толкова голям, колкото голяма работа е свършил :)
цитирай
3. evrazol - Казват ...
21.05.2016 20:31
Трябва да се стремим към звездите, за да стигнем върха на тополите
цитирай
4. sunflower - Да, точно за това става въпрос
21.05.2016 21:29
:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598730
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031