Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2015 02:22 - Способността да вникнеш в живота ... на Вирджиния Улф
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2832 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

… това му е хубавото на остаряването, че чувствата не отслабват, но си се сдобил – най-сетне! – с една способност, която придава особен аромат на съществованието, със способността да вникнеш в живота, да го огледаш много бавно от всички страни.”

Такова удоволствие ми доставя да чета Вирджиния Улф сега, че чак … не я чета. По страница –две на седмица-две. Но по-бързо и не е нужно. Така мога да разтеглям удоволствието с месеци.

А той каза, че не я е разбрал. Била твърде много женствена за него. Аз пък изобщо не мисля, че тя е несправедлива към мъжете. Горното са мисли на Питър Уолш, например. И ужасният образ на бащата от „Към фара” е описан все пак с любов и е доста истински.

Това, което умее тя, а той май не е постигнал още и едва ли ще го постигне,  е именно тази „способност да вникнеш в живота, да го огледаш много бавно от всички страни”, която и дава възможността да напише такива книги, в които действието се развива в рамките на часове. Да го огледаш живота от всички страни, определено не е способност, която има всеки, независимо колко е остарял. И даже, независимо от това колко е интелигентен.

Нужна е сетивност на разума и сетивност на чувствата и едно спокойствие и увереност, които малко постигат. Може да е смешно да говоря така, споменавайки човек, който е бил болен от биполярно разстройство и се е самоубил, но изострената сетивност е нож с няколко остриета ….

И освен живота, който трябва да се огледа много бавно от всички страни, не трябва да забравяме лудостта, която дреме в нас и необходимостта, тя да бъде огледана внимателно от всички страни. Или още по-страшното – липсата на лудост.

Представяш ли си да се огледаш и да видиш един подреден живот, с целия сбор от подходящо семейство, приятели, познати, престижна работа, кола, апартамент и без едно излишно листче на бюрото или около работната ти маса и без едно изкръшкване нанякъде?

Та се чудя толкова ли е трудно бавното оглеждане отвсякъде, та не го правят чак толкова много хора? Толкова ли е по-лесно да гледаш само в твойта си посока и да повтаряш до безумие собствените си азбучни истини пред всички, отново и отново.

Боже, детето ми, на крехката си почти 15 годишна възраст, има повече способност да оглежда нещата бавно и от всички страни, отколкото някои хора на достолепна възраст.

То, „от всички страни” е условно казано, защото няма начин някой да е способен да вижда от наистина всички страни, но от колкото повече се опитваш, толкова по-добре.

Знам, знам, че колкото повече знаеш, толкова повече страдаш, но и това е нещо, което се преодолява. Има толкова много красота и любов, която можеш да сложиш за капак на страданието, че е направо престъпно да не ги забелязваш.

И да завършим (аз и всички хармонично съществуващи Палечки у мен) с още един цитат:

„Цял един живот не би ти стигнал да усетиш напълно аромата на съществуванието, макар и да си се сдобил с тази способност; за да извлечеш удоволствието до последната капка, за да разбереш смисъла до последния нюанс; а те, и удоволствието, и смисълът се оказаха далеч не тъй податливи, както той си мислеше, далеч не тъй лични.”




Гласувай:
8



1. slavimirgenchev1953 - Ето защо
08.05.2015 07:08
много хора "се страхуват от Вирджиния Улф".
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598382
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031