Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2014 14:43 - Варя си компотите и си мисля ...
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2867 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 13.09.2014 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Седя си в кухнята и варя компоти и аз се варя, щото кухнята ми е южна, а онзи неизвестен мръсник, дето си е стоварил дървата пред блока ми е блокирал напълно пътя към заветното огнище.

Знам, знам, че варенето на компоти пред блока е достойно за подигравки, дълбоко еснафско и лишено от всякаква изтънченост, но и детето много ги обича, и аз ги обичам и вече съм доста голяма да чакам на мама да извършва тази презряна от интелектуалците дейност.

И докато си варя компоти се хващам, че ме е страх да си пусна телевизора и да се обадя по телефона, защото през последните дни от всички медии  върху ми се излива някаква невероятна помия, а някои от личните ми контакти са толкова негативни и отчаяни, че като ги слушам имам чувството, че навлизам в някакъв чужд Ад и поради присъщата ми емпатия се чувствам в Ада и аз.

Е, затова съм склонна да ограничавам контактите си до абсолютния минимум. Да ме прощава Господ, но нямам сили да вървя из чужди Адове или да се боря с чужди вятърни мелници.

Имала съм достатъчно собствени и по един или друг начин съм се справила с тях ….. сама.

А някои от хората, които видях тези дни по телевизията  - изпитвам някакъв ужас от мисълта изобщо да се приближа до такъв човек. Викове, омраза, агресивност към нещо, което не можеш дори ясно да формулираш като проблем, камо ли да защитиш аргументирано като позиция. Имам чувството, че едни и същи клишета се носят в пространството от години и години и само чакат да се появи някоя празна глава, та да пуснат корени в нея и да намерят шумен израз по площади и събрания, а ако може и в медиите. После да се възпроизведат, разбира се.

А празни глави се намират и ме е страх, че все повече и повече ще се намират. Защото за да не е празна главата на човек, той трябва да се е научил да мисли сам. А тази толкова проста и същевременно толкова сложна дейност мисленето е презряна от някои хора толкова, колкото варенето на компоти от други.

Много отдавна ежедневно задаваният въпрос: „Как си? Какво правиш?” трябваше да се замени с „Какво мислиш?”  Представете си само, ако хората бяха откровени в отговорите си!

Ето, аз например в момента варя компоти, но не това е същественото, същественото е какво си мисля.

Не, че мисленето ми ще роди нещо кой знае колко съществено за момента. Но нали упражненията са важни, ако искаш да постигнеш нещо. Как ще ми дойде някоя велика идея утре, ако не съм мислила днес? И представете си, ако всички хора се опитваха да мислят и да търсят решения на проблемите, вместо да подскачат агресивно и да крещят по площадите.



Тагове:   мислене,   компоти,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lion1234 - Допадна ми аналогията...
13.09.2014 18:00
с варенето на компоти и мисленето. Наистина все повече хора упорито избягват мисленето, залагайки повече на действието. И резултатът от не-об-мислените действия е налице - пълна трагедия!
цитирай
2. sunflower - Голямо варене ...
13.09.2014 21:04
и голямо мислене падна. И гледах да ме избие на смях, щото иначе щеше да ме избие на рев. Особено след като прочетох и онази статия на англичанина дето казал, че няма по-прост народ от българския.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5612871
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930