Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 13:12 - В самота
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1951 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-големите радости и най-големите мъки се изживяват в самота. Те могат да се споделят до някаква степен с друг, за някакъв кратък период от време, но истинският, бурен полет на радостта или дълбокото гмуркане в мъката са занимания самотни.  Личността има нужда от простор, от самостоятелно и свободно лично пространство, за да се потопи в изживяването  до неговите най-големи дълбочини.  Всякакво чуждо присъствие пречи, изкарва нещата на повърхността, предполага неразбиране и ако не критика, то поне фалшиво съчувствие.

Разбира се, всичко това само, ако искаш да изживяваш нещата до техните най-големи дълбочини. Повечето предпочитат да се плъзгат по повърхността, знам. Знам, че така е много по-лесно и безболезнено.

Но душата се храни с изживявания. Оставиш ли я на повърхността, рискуваш да я загубиш .... или да я затвориш в цимент.

Всъщност, не знам доколко човек има контрол върху душата и изживяванията и. Склонна съм да се питам понякога „ а какво щеше да стане, ако“ .... бяха направила това, вместо онова, бях казала това, вместо онова и т.н., но предполагам, че е безсмислено .... едно или друго събитие, което е било в наш контрол едва ли би променило една .... кармична програма, ако мога така да се изразя.

Но не става въпрос и за бездействие. Бездействието е страшно нещо. Нещо като безразличието. Странно ми е обаче, че още преди да навърша 20 съм разбирала някои от тези неща. Още тогава си мислех, че най-страшното наказание, което мога да наложа на някой е тоталното ми безразличие. А наскоро чух от режисьора това стихотворение:

 

Ние всички искаме да сме обичани.

Ако ли не - да ни се възхищават.

Ако ли не - да се страхуват от нас.

Ако ли не - да ни мразят и презират.

Искаме да пробудим някакво чувство у другия - каквото и да е то.

Душата потръпва пред празнотата

и търси съприкосновение на всяка цена.

 

Халмар Сьодерберг

 

Страшното е, че толкова много хора, толкова лесно раздават насам и натам .... безразличието си.

Аз самата доскоро мислех, че трябва да оставям хората да бъдат такива, каквито искат, без да се намесвам особено.  Но сега се питам с какво се различавам по този начин от .... безразличните? Сега, след като получих горчив урок, разбрах, че мога и да ги оставям да бъдат каквито искат, но задължително трябва да споделям поне личното си мнение и ... отношение към нещата. Не бива да мълча! Толкова ме е яд, че съм мълчала в миналото, че няма накъде!

Ако не бях мълчала през по-голямата част от времето, поне щях да си мисля, че съм направила всичко възможно. Сега не ми е дадена тази милост.



Тагове:   самота,


Гласувай:
5



1. kasnaprolet9999 - Един човек може да се промени, само ...
29.06.2011 22:56
Един човек може да се промени, само ако вътрешно узрее за това. Твоето мнение, казано гласно едва ли щеше да помогне в това отношение, най-много да спре процеса на промяната, ако изобщо нещата са тръгнали натам. Така че, не се коси.Ти не си била безразлична към хората, след като си осмислила тяхното поведение, това пак е проява на някакво отношение.Поздрави.
цитирай
2. sunflower - :)
30.06.2011 08:26
Благодаря за това мнение, Пролет! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5612291
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930