Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 11:45 - Доверие
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1823 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2008 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Зима. Облачно и мъгливо, но не вали. Астрономически все още е есен, но природата не пита астрономите как да се държи. Държи се като зима и туй то.

Лятото човек поне може да гледа как расте тревата. Като вали сняг пък, може да гледа танца на тъмнобелите снежинки на фона на бледобялото на деня. /Ах, този Набоков!/

А в този мъглив студ какво да гледам? Върху какво да фокусирам разсеяното си внимание?

Не, че няма неща за мислене. Но, от друга страна, след като съм извършила определени действия, мисленето мога да го оставя на заден план. Засега е достатъчно да поддържам крехкото равновесие, до което съм достигнала, а за него много мислене не трябва.

Достатъчно е да слагам единия крак пред другия ....


И без друго мисленето се извършва на няколко нива, за част от които си нямаме и понятие и току-виж сме изненадали сами себе си с някоя неочаквана реакция, продукт на ундърграунд мисленето ни. За да сме по-малко изненадани, трябва да обръщаме по-малко внимание на мисленето и да му отдаваме по-малко значение. "Всичко минава," казал мъдреца на царя.

Изобщо, тази цивилизация и „окултуряването” ни е*аха майките.

Все по-малко се вслушваме в телата и интуицията си и това ни прави безкрайно нещастни. Не само не се вслушваме, ами даже и ги убиваме .....

Винаги нещо дълбоко в мен се е бунтувало като виждам някой да се самоубива по някъв бавен начин. Било с нерви, било с алкохол и т.н. Смятам такива актове за пълно отричане на всичко свещено на този свят и висша форма на егоизъм.

Всеки може да умъртви .... нещо, но не всеки може да даде живот.

Не мога да разбера какво толкова хубаво намира някой в умъртвяването.

Не обичам хора в плен на сенките си. Приемам го за необходим етап, но ако не е надраснат .....

Човек, който е в плен я на сянката си, я на някой образ на жена/мъж, несъзнателно копие на майка му/баща и, т.е. анимата/анимуса, не е свободен да живее пълноценно в момента и да обича. Въртенето в подобни омагьосани кръгове е особено болезнено и предполагам, че е нужно да се събере цялата вътрешна сила и желание за освобождение, за да се излезе.

Да, както казва онзи дзен-будистки коан: „Кой те е вързал?” Никой друг човек не може да ни върже така, както сами себе си връзваме.

Мисля си и, че нищо не е грешно, че запознаването със сянката ми и анимуса са били задължителни, за да съм сега това, което съм. Но понякога е много дълго, .... а понякога много болезнено ....

Изпитвам известно чувство за ... отвръзване, но .... сякаш още си нямам вяра. Може би ще ми трябва още малко време .... Изграждането на доверие, особено доверие в себе си е дълъг процес.


Тагове:   доверие,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anothercat - мъдрице,
29.11.2008 13:18
не е ли рано за такива сериозни мисли?
събота е ден за мързелуване все пак...
хубав ден със слънце ти пожелавам :-)
цитирай
2. sunflower - Мерси!
29.11.2008 13:29
Всъщност съм усмихната. Не знам откъде се появиха тези сериозности :)))
цитирай
3. rumyrayk - готини мисли, съни;)
29.11.2008 18:54
специално умъртвяването - понякого е необходимо да се умъртви нещо гнило, което се е намърдало в живота ти, да речем, кофти човек, лъжеприятел, или вреден навик, който е отстраним, при малко желание и воля ...за да усетиш вкуса на добрите си усещания, именно това е отвързването на неволното или волно връзване, защото няма начин, всеки малко или много понякога се "връзва", кой на фльонга, кой на моряшки възел;)
цитирай
4. krassko - Къде остана ДОВЕРИЕТО ?
29.11.2008 22:53
То се загуби някъде между мислите. А "умъртвяването" е си е занаят като всеки друг. Правиш го и не мислиш за това, както лекарят като излезе от кабинета си не мисли за болките на пациентите.
Сянката не е проблем когато е една, но има светове в които сенките са три и не е лесно с тях. А когато сенките са 12 това вече е проблем:))) И тук без доверие в себе си не можем да се справим. Но ако нямаш желязна самодисциплина, не можеш да имаш доверие в себе си. И на всички сложни въпроси Природата е дала отговори. Но там няма Гугъл и хората трудно ги намират. :)))
цитирай
5. sunflower - вярно е, че някои неща трябва да се умъртвят
01.12.2008 08:51
но аз май говорех за друго ....

както и да е ... Природата и Времето дават доста от отговорите, да! :)
цитирай
6. ledzeppelin - да,да..
04.12.2008 10:46
доверието в себе си - колко е хубаво,стига само да го достигнеш.Да имаш едно "себе си",което никога повече не би те вързало. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598747
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031