Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2008 12:35 - Нонсенс
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2447 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тук един колега гледам, че ме е похвалил за нонсенсите дето ги пиша и сега се чувствам вдъхновена да избълвам още някой и друг в обедната почивка.

Нищонеказването ми е специалност и съм безкрайно горда с това, защото се чувствам значително по-честна със себе си и другите като откровено нищо не казвам, а не се правя, че казвам нещо. В тоталното безсмислие на този свят да смяташ, че вършиш нещо смислено и говориш нещо смислено е много смело.

Разбира се, като казвам „смисъл” визирам смисъла, който един човек може да вложи в тази дума. .... Всъщност последното изречение има ли смисъл?

Както и да е, все пак, дълбоко вътре в себе си аз вярвам, че всичко има някакъв смисъл, но вярвам и, че той далеч не е човешкия вид смисъл.

Не, не става въпрос, разбира се, за малки зелени човечета с антенки.

Не става въпрос и за изискващият подчинение и размахващ заплашително показалец добър стар Дядо Боже. /последният, между другото е една особено уважавана от дъщеря ми личност, за която аз съм и говорила много по-малко, отколкото тя претендира, че знае/

Става въпрос за един естествен смисъл, който повечето хора биха кръстили „свръхествествен” и който е над измислицата, която обикновено наричаме „реален свят”.

Тъй като смятам, че истинският реален свят е този на духа, в съчетание с този на тялото, а не в противоречие, всичките ми сетива са насочени към него и за съществата от „реалният свят” понякога изглежда, че летя в облаците. Това, че летя е вярно, а и това за облаците е доста вярно, но номера е, че аз знам, че летя и че съм в облаци, /зад които търся слънцето/, а те просто не знаят, че пълзят безкрили на земята.

Майната му и на това ...

Знанието всъщност само мъка ми носи, но жаждата за знания няма лечение и затова ......

Да им се неначудиш на Адам и Ева защо са опитали от дървото на познанието. В такова блаженно невежество са си живяли в райската градина. Но Той ги е измамил. И то на няколко пъти. Първо е вложил зрънцето жажда за знание, после им е забранил да ядат от дървото, та да го направи още по-привлекателно. А ги е излъгал и, че непременно ще умрат, ако ядат.

Изкусен лъжец трябва да е бил Бог. И манипулатор, разбира се. Но най-интересният му номер е следният: Казва, че Адам е станал подобен на Него, след като е ял от дървото на познанието. Ами той защо тогава му е забранил да яде? Т.е. той му е забранил богоподобието и Адам, за да го постигне е трябвало да прекрачи заповедите му.

Признавам, тази мисъл не е моя, а я открих съвсем случайно в един текст в интернет. Авторът и се казва Сергей Михайлов. Много мъдър човек трябва да е.

Интересно обаче и какво значи богоподобие, след като ние нищо не знаем в действителност за Него. Само му приписваме някакви качества, по-скоро си го измисляме сами. Та човек почва да се чуди Бог ли е измислил нас, хората, или ние хората сме измислили него. Още една от измислиците на „реалния свят”.

А ако ни е дал свободна воля, не е ли по този начил ограничил собствената си свободна воля по отношение на нас, рожбите му? Защо го е направил? Какъв е този несвободен Бог?

Или може би точно това е приключението?

 

Дали не взех много да мисля пак? Лошо!

Спирам.

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monnio - :)
31.01.2008 12:49
Лаф да става, а?

Ако Битие се чете с отворени за стилните фигури очи, няма да се стига до сърфиране по повърхността на проблемите, за битието човеческо и отношенията на човеците с Него.
цитирай
2. анонимен - Пълни глупости!
31.01.2008 12:52
Напълно достойни да влязат в избрани, за да могат и останалите да си уплътнят обедната почивка по същия шибан начин като авторката.
Голяма минавка! :-Р
цитирай
3. roksolana - :)
31.01.2008 13:08
Слънце, родените да пълзят не могат да летят. Затова управляват полетите.
Още колко ли ще се изкажат?
цитирай
4. joker07 - "Не споменавай напразно Божието име", или
31.01.2008 13:38
казано на езика на нашето време: "Не празнослови" :)
Инак най-добрите лъжци и манипулатори на света, сме самите ние към себе си.
цитирай
5. sis - "не празнослови"
31.01.2008 16:25
може ли да се равнява на "пълнослови". Хи хи.

Едно време само мъжете можели да пишат и четат, та взели че написали и десетата божа заповед: "не пожелавай жената на ближния, нито осела, и т.н." Тва само мъж може да го измисли, да не го приписват на Господ.

:):):)
цитирай
6. zoorry - Ура!
31.01.2008 16:29
Сред всяка духовна сволочь, се намира и истински човек, който да каже "Спирам"!!!
Благодаря!
цитирай
7. sunflower - Даммм ...
31.01.2008 19:39
лаф да става, майтап да става и ... тези три неща.
Важното е да не се взимаме насериозно. :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5614231
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930