Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2007 22:24 - Обиди другарче
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7650 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 27.01.2007 22:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Нямаше да повдигам този въпрос пак, но забелязах, че тук се срещат доста хора, които имат склонността да се обиждат. Някой може да каже и, че всеки човек малко или много се обижда, но аз не съм съгласна. Аз, за мен си имам рецепта за лекуване на обидчивостта и който иска може я чуе ... или по-точно изчете сега: Единствената причина човек да се обижда, според мен е, когато е изградил определена представа за себе си и някой изведнъж изрази мнение за него, което по никакъв начин не се покрива с представата, .... разбира се, в негативна посока ... /според ценностната система на първия/. А сега ми кажете, защо е нужно да си изграждаме представи, след като най-много да ни донесат някое разочарование от себе си или някоя обида от друг.   Казваш си: „Аз съм красива.” Някой обаче те отминава без да те забележи, а друг изведнъж подмята, че дупето ти е твърде закръглено. - О, ужас!!! Казваш си: „Аз съм умна.” Изведнъж обаче се извява някой значително по-начетен от теб и те вкарва в миша дупка с аргументи. - И ти квоооо? Пак ужас и обида! Казваш си: „Аз съм ужасно отговорна и си върша работата перфектно!” Обаче се успиваш и си разсеяна и правиш гафа на века във фирмата. - О, о, о, страдание неземно!   Какъв е извода? Много просто. Започваш с „Аз съм ...” и .... спираш до тук. Всички думички след „съм” са излишни, защото са напълно илюзорни. Нима човек може да знае какво Е? Ами всеки е бил едно преди години, сега е друго и ще бъде трето след години. Никое „Аз съм едикакво си.” няма продължителен и 100% верен характер. Може би с изключение на изразите: „Аз съм гладен” или „Аз съм мръсен”, но те изразяват обективно състоянието на организма ни, а не оценки за характера ни.   Ето рецептата ми - „Аз съм.” Във всеки момент, в който сме убедени, че просто СМЕ, сме отвъд всякаква възможност за обида и не знам дали да не кажа отвъд всяко страдание. Единствения въпрос, който остава е, как да го постигнем това състояние. Другото име на това състояние, според мен е: „тук и сега”. Един новоприсъединил се блогър повдигна въпроса преди няколко дни и ще си взема коментара от блога му, за да го добавя тук:   „Трябва само да се поупражняваш.
Аз започнах от излизането от работа. В началото продължавах да мисля за работа поне още няколко часа, след като пресичах портала на фирмата. И тъй като момента на минаване на портала беше много подходящ за тренировката - просто започнах да си налагам всеки ден да забравям работата точно в мига, в който се оказвах пред фирмата и тръгвах към къщи. В началото забравях и се унасях пак в мисли за работа, но после постепенно взех да зяпам улицата, хората, взех да нахвърлям набързо плановете за вечерта (на по-късен етап се отървах и от плановете) и постепенно се научих. След като го постигнеш за едно нещо, след това става по-лесно за други неща. :)”
 


Тагове:   обиди,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wildroses - изпитаната рецепта
27.01.2007 22:53
звучи някак по- лесна за постигане. Благодаря, че сподели наблюденията си!
Обидчивостта е свързана с нараняване и тук се сещам за едни думи, че да простиш значи да се разделиш със самоличността си на наранен.
Иначе излишните представи се опитвам да ги изкоренявам :)))
цитирай
2. andreytcho - Аз съм
27.01.2007 22:55
Ако един човек е човека който е а няма извратена самооценка няма да има проблем. Но хората си мислят че са повече от това което са, и когато някой си изрази мнението че това не е истина, настава проблема.

Затова и Аз съм !!! (много неща, но вижте си сами)
цитирай
3. ravia - това е истина, да!!!
27.01.2007 23:10
Просто хората си мислят, че са в центъра на вселената и тя, горката, се върти около тях !!! Но това за съжаление, не е вярно...
Нашият живот е само един миг във вечността и един човек е само една мааааааалка прашинка в големия всемир, създаден от Бог :)))
цитирай
4. sunflower - :))))
27.01.2007 23:20
Чувствам се ... разбрана! :)))))

А иначе, аз съм ..... американско одеало. :)))) /така ме кръсти любимия ми анонимен/
цитирай
5. pill - В тази връзка, една притча:
28.01.2007 04:38
Та стоял си Буда със своите ученици, когато към него се приближил един човек и го заплюл. Буда не реагирал, докато единия от учениците му бил много възмутен и го попитал:
-Учителю, защо не реагирате, та той ви заплю. Как може такова нещо?
Буда спокойно отговорил:
- Той не плю върху мен, защото той не ме познава. Той плю върху ПРЕДСТАВАТА си за мен.

Мъдри думи, sunflower, мерси :) Още едно доказателство, че всичко е субективно и въпрос на гледна точка.
цитирай
6. martiniki - :)
28.01.2007 07:27
добра рецепта за слънчевост
цитирай
7. streetsmart - Прекрасно и мъдро, ако можеш да го постигнеш :)
28.01.2007 08:47
И понеже аз не се и надявам някога да постигна нирвана, моят лек е "аз съм умна/красива/старателна ... но има и по.... от мене; мога ли да се поуча от тях и да стана още по-...". А колкото до обидите - по-скоро ме натъжава, когато се нанасят нарочно, със злоба. Една такава злобна обида е по-скоро признание, отколкото повод да оплакваш високото мнение за себе си.
Тук най-после изгря слънчице - много слънчеви усмивки ти желая :)
цитирай
8. sunflower - Благодаря ви!
28.01.2007 09:34
И тъй като не съм измислила топлата вода, ще цитирам Екхард Толе:
"На пръв поглед изглежда, че настоящият момент е само един от многото моменти. Всеки ден от живота сякаш се състои от хиляди моменти, в които се случват различни неща. Но ако се вгледате по-внимателно, няма ли винаги само един единствен момент? Целият живот не е ли „настоящият момент"?
Този момент - Сега - е единственото, от което по никакъв начин не можете да избягате, единственият постоянен фактор в живота ви. Каквото и да се случи, колкото и да се промени животът би, едно е сигурно: винаги е Сега.
След като няма начин да избягаме от Настоящето, защо да не го посрещнем с радост, защо да не се сприятелим с него?

Когато се сприятелите с настоящия момент, се чувствате добре, независимо къде се намирате. Ако не се чувствате удобно в Настоящето, където и да отидете, ще носите неспокойствие със себе си."
цитирай
9. cefulesteven - :)))
28.01.2007 10:45
и за това СИ....
С главни букви СИ.
цитирай
10. zvezdichka - Много точно
28.01.2007 12:58
си се изразила Съни. Според мое мнение, човек следва това, което е познал в живота си и му е много по лесно да обижда примерно, отколкота да погледне какво става в сърцето на другия, и да може да го подкрепи в даден момент или да отиде с милост към него. Но май тази думичка, много хора са я зачеркнали от списъка от думички, които употребяват и тя няма сила в живота им...
А човек непрекъснато има да откриво ново и ново в себе си и да се удивлява на моменти дори. А от това няма нищо по хубаво като преживяване. Да можеш да усетиш мимента, да го уловиш, да се потопиш във вихъра му, да го прегърнеш дори, така, както той те прегръща :))).
цитирай
11. mi6ka66 - АЗ също СЪМ!!!
28.01.2007 22:27
Но ти пожелавам от сърце да СИ :)))
цитирай
12. candysays - ...Много хубав пост :)))
06.03.2007 14:33
Имаш и моите поздравления, адмирации и т.н. И най-вече- моето разбиране...

...И все пак... в някои неща (простете ми ;) се различавам... от вас тук... Защото обичам и миналото... Съхранявам спомените... Обичам тъгата и носталгията, макар че ме нападат все по-рядко всъщност...
Та по този повод искам да споделя МОЯТА РЕЦЕПТА (както винаги - с оригинално мнение ;))
А тя гласи следното:
АЗ СЪМ БИЛ(А)...
СЪМ...
И ЩЕ БЪДА...

СЕБЕ СИ... естествено ;-)))
цитирай
13. dika999 - много хубав постинг
05.10.2007 12:43
Имала съм и имам много колеги, които обичат да нараняват и обиждат, като по този начин се чувстват добре и доволни от себе си. Виждайки те как страдаш се чувстват добре, смучат от енергията ти. В началото много се ядосвах, депресирах, беше ми гадно и мъчно...Опитвах да повтарям колко съм хубава, добра, че не съм "дебела", че съм умна....Не винаги ми се получава. Намерих своя израз, който си повтарям "Нищо лично!" Всеки път когато се усетя, че ми е гадно и приемам на вътре обидни и критични мисли на хората около мен си казвам: "Нищо лично. Това си е тяхното мнение, всеки има право на глас. Не съм съгласна с мнението им и то не ме засяга!" Това повече ми помага, като че ли :)....Понякога е трудно да си винаги положителен и позитивно настроен, да не слагаш "етикети" този е такъв или онакъв.....Все пак сме хора. :) Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598612
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031