Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2006 16:42 - комуникацията с другите :)
Автор: sunflower Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1597 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не знам дали сте забелязали, но комуникирането с хората около нас хич не е проста работа. Ако тръгнем от по-просто устроените хора (не казвам, че нещо са тъпи, а просто, че имат нужда от по-малко неща, за да се чувстват добре) при тях комуникацията е по-лесна – питаш “Как си”, оня ти отговаря – “Добре съм” “Хайде да пием по една бира”, “Хайде”, “Забърса ли някоя мацка вчера в дискотеката” “Пак не забърсах – само кочове бе, само кочове.” И с това можеш да приключиш разговора. С малко по-сложно устроените хора и особено жени, става малко по-сложно – почваш да мислиш как ще реагират на думите ти, щото ако питаш “Как си днес”, мацката може веднага да се върже и да те разразпитва – “Ама нещо зле ли изглеждам, да нямам петно на роклята, да не ми се е развалил грима????” Еййй язък, че си питал как е. Или ще те подхване някой и ще ти заобяснява как парите все не му стигали, коло скапан бил тоя град, колко хубаво било в чужбина – та накрая ти се приисква да не си беше отишъл комунизма, че знанието за света ни донесе повече мъки, отколкото радости май. И за да не се задълбавам в по-подробни деления идваме до най-сложно устроените хора – хората с много образования и интереси и с изградени твърди или средно твърди идеи за света … .е с тия, направо е невъзможно да се комуникира. Питаш го как се чувства, а той изненадано ще се обърне към теб и ще каже “Много интересен въпрос. Толкова отдавна не съм си го задавал” … и ти изпадаш в недоумение какво толкова интересно има във въпроса ти. После въпросната сложно устроена личност те пита нещо, и като чуе отговора ти започва едни разсъждения и обяснения и психоанализи върху някоя твоя проста дума, зад която дума обаче се оказва, че в неговата глава се крие някакъв особено дълбок смисъл, който обаче е на светлинни години от простия смисъл на думата, който влагаш ти и поне още няколко милиона българи. Пробваш с втора дума – същия ефект, пробваш с трета – същото …. Е, какво ти остава тогава друго, освен да махнеш с ръка и да отминеш …. Онзи, и речник на понятията, които използва, с техния дълбок смисъл да си носи, пак нямаш шанс да го разбереш … пък и кой има време да чете речници … не ми стигат английските, та и български за всяка сложно устроена личност трябва да имам …. Не съм от най-просто устроените личности, по-скоро съм от онези сложните, само дето простите удоволствия са ми станали последно убежище .... както казваше добрия стар Оскар Дивия ... и мога да комуникирам с всички по веригата ... но се старая да избягвам средните .... :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :) Sad but true
01.08.2006 17:50
Sad but true
цитирай
2. анонимен - Ако не владееш куртоазията...
01.08.2006 18:27
няма да разсъждаваш на подобни теми!
Въпросът "как си днес" си е чиста проба куртоазия. Ако не го задаваше, нямаше да стигнеш до тези дълбокомислени заключения... :-)

Поздрави
цитирай
3. sunflower - не знам защо мислиш така ..
01.08.2006 18:35
аз съм искрено заинтересувана от състоянието на близките си .... а имам и тъпия навик да се опитвам да им го подобрявам, ако видя, че е лошо :)
Не че им давам ъкъл - гледам да съм само ведро присъствие .... :)
цитирай
4. анонимен -
01.08.2006 18:41
Не го приемай толкова навътре. :-)
Колкото см искрен, толкова и се майтапя! :-)

Поздраво
цитирай
5. sunflower - ми то и аз така ... :)
01.08.2006 18:49
та не съм го приела навътре :) ... само за малко да напиша отделна статия за куртоазията и има ли тя почва ... у мен :))))) ама се отказах, не ми е интересно ... въпреки, че имам поглед върху англичани, например, които я издигат в култ ... не че има нещо лошо де .. :)
цитирай
6. анонимен - Wow
03.08.2006 10:51
Израза БРИТАНСКА куртоазия не е случаен... :-)
Пиши за каквото се сетиш, ще четем

Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5598457
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031