Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2006 17:44 - Регресивната терапия
Автор: anahata Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11003 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 11.07.2006 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

- Какво представлява регресивната терапия
 

 За регресивната терапия мога да дам следното кратко определение – лечебен метод, посредством който се постига състояние  на съзнанието между съня и бодърстването, при което складираните в подсъзнанието ни спомени за минали преживявания стават достъпни за будното ни съзнание. Тяхното освобождаване, анализиране и интегриране води до изцеление.

Междинното състояние на съзнанието може да бъде постигнато след като физическото тяло бъде максимално отпуснато, без обаче да заспим. Характеризира се с алфа честота на мозъчните вълни, забавен пулс, ритмично и успокоено дишане. Ако по време на един такъв сеанс пациентът бъде подложен на специализирани изследвания и измервания,  би се установила промяна във функциите на ендокринната, нервната и кръвоносната система, дори и на метаболизма. Ефектът от тези промени е положителен за цялостната работа на организма ни и не носи никакъв риск или опасност за нас.

Много хора, на които съм предлагала да проведем няколко такива сеанса, са изразявали свои опасения, които в обобщен вид споделям с вас. Основното, което ги плаши и възпира е, че те отъждествяват регресията с хипнозата. Категорично възразявам срещу такова разбиране, тъй като двата метода коренно се различават. Докато при хипноза пациентът почти изцяло предава контрола в ръцете и съзнанието на хипнотизатора, то при регресивната терапия тази функция се поема от висшият му Аз, на който се подчинява и подсъзнанието му, предоставяйки исканата и съхранявана от него информация.

 Именно този висш контрол гарантира пълната безопасност на пациента, защото в случай че застрашават по какъвто и да било начин психическото или физическото му здраве, волята и желанията на водещия сеанса не играят почти никаква роля. Висшият Аз избира кой от проблемите да изнесе на светло и кой да остави за по-късно. Ако водещият се опита да достигне до информация, за чието интегриране пациентът не е готов, то достъпът до нея бива категорично отказан. Случвало ми се е нещо подобно и тогава човекът ми съобщава, че вижда бял екран, или се намира увиснал в бяла мъгла, а понякога директно ми заявява, че сега не е време да се докосваме до болезнената зона.

Точно обратното се случва тогава, когато лечителят постигне пълен синхрон със собствената си душа, както и с тази – на пациента. Тогава връщането към точният спомен е с такава бързина и прецизност, че и до ден днешен не спира да ме удивлява. Все едно, че преглеждате видеофилм с помощта на прецизна апаратура, която ви позволява да попаднете не просто на търсения епизод, но и на точния кадър от него!

 Срещала съм се с хора, които са наясно какво е хипноза, но които смятат, че по време на регресивен сеанс ще заспят и няма да си спомнят след това какво се е случило с тях. Ако и вие имате такива опасения, съветвам ви да се освободите от тях. По време на регресия сетивата на пациента са до голяма степен притъпени, но напълно изключено е единствено физическото зрение, по простата причина, че очите му са затворени. Слухът обаче регистрира всеки един шум в помещението или извън него, като това обаче не пречи на човека да концентрира вниманието си към вътрешните си усещания и преживявания, които под формата на звук, картина или емоции изнасят на повърхността на съзнанието заровените травмиращи спомени от миналото. Нито за миг по време на сеанса пациентът не губи ориентация къде се намира в момента и какво прави. Много често, разказвайки ми какво вижда или преживява в момента, човекът се обръща към мен по име. Случвало се е дори малко изнервен да започне да ми обяснява, че цветето в ръката му се казва еди как си и дори се ядосва, че името му нищо не ми говори.  

Тъй като за мен регресията е лечебен метод, тук му е мястото да споделя какво тя не е. Като се вземе под внимание факта, че всяко връщане към минали събития от настоящия или от предишен живот активира енергийния им заряд, следва да заключим, че безразборното докосване до болезнените огнища  може да ни навреди, вместо да ни помогне. Дълг на лечителя, който работи с такъв метод, е безпогрешно да прецени нуждите на пациента си и да ги разграничи от желанията му. Много хора, поради недостатъчна информираност, смятат че регресията е любопитно и едва ли не екзотично пътуване в миналото. Повечето от тях се надяват, че връщайки се назад, ще узнаят по-един забавен начин какви са били в миналото, като обикновено виждат себе си в романтична или героична роля. Очакванията им са, посредством това виртуално пътуване във времето, да разрешат като с магическа пръчка настоящите си проблеми или са още по-елементарни – да получат лесен отговор на терзаещ ги въпрос, касаещ ежедневието им.

За жалост лечители и псевдолечители, които гледат на работата си като на добър начин за печелене на пари, безотговорно се съгласяват да им „помогнат”. Ако вие имате вътрешно усещане, че един регресивен сеанс ви е нужен и би ви помогнал, то се надявам с няколко скромни съвета да ви помогна да определите дали човека, към когото сте се обърнали е съвестен и квалифициран в тази дейност. Какви са критериите, по които да изградите оценката си? Не позволявайте на водещия сеанса да го манипулира по какъвто и да е начин. Неговата роля се състои в това, да ви въведе в променено състояние на съзнанието, да ви придвижва назад или напред във времето, да ви насочва с въпросите си по такъв начин, че да ви помогне сами да достигнете до търсения от вас отговор, а накрая – да ви изведе, като ви ориентира за датата, годината и дори часа в настоящия момент.

Вие сте този, който определя дали да продължи сеанса до края или да го прекрати по свое желание. Тази уговорка следва да бъде предложена от лечителя в самото начало и след като вие го помолите да ви изведе, той трябва да го стори незабавно, без да оспорва желанието ви или да ви уговаря да продължите.




Гласувай:
2



1. shiva - Искам и аз!
11.07.2006 17:56
Мисля, че точно това ще ми помогне да се справя с проблема си? Давай координати!

Какъв е рискът обаче водещият сеанса да не успее да ме "изведе" в настоящият момент? Познати ли са такива случаи?
цитирай
2. anahata - Ти ще се справиш и сама
11.07.2006 18:02
Не познавам хора, на които бих поверила себе си, което означава - и теб. Има един лесен метод за визуализация - ще ти пиша, за да пробваш.
Не, не съм запозната, но ти нали вече си научи урока да внимаваш с "маговете":))
Не предприемай необмислени стъпки и всико ще е ОК!
цитирай
3. анонимен - Kade e razlikata
11.07.2006 20:03
KaDe to4no e granicata mejdu regresivnata terapiq i regresivnata hipnoza?
цитирай
4. anahata - Принципно и двата метода
11.07.2006 21:10
би следвало да се прилагат с лечебна цел.
Самата дума "терапия" предполага това. В същността си става дума за едно и също и според мен е въпрос на терминология.
Ако обаче въпросът ви визира публичните хипнотични сеанси, където целата е демострация на възможностите на хипнозата (и в частност - на хипнотизатора), вече говорим за съвсем други неща. Най-често при такива сеанси се демострира възможността да се упражни контрол над съзнанието на някого, като чрез внушения се потиска волята му.
В заключение - за мен такива показни изпълнения са неоправдани. По време на дълбока хипноза честотата на мозъчните вълни е най-ниската - делта (0 до 4 цикъла в секунда), поради което след приключване на сеанса хипнотизираният няма спомен какво е правил или говорил.
След такъв сеанс между хипнотизатора и хипнотизирания се създава енергийна връзка, посредством която първият, ако пожелае, може да упражнява форма над контрол над втория.
Това за съжаление се наблюдава като явление в някои общества и школи, практикуващи колективна медитация или общи ритуали, изискващи за изпълнението им променено състояние на съзнанието.
Често "гуруто", на когото тези хора са се доверили, по фин начин използва така създадените енергийни връзки, за да манипулира членовете на групата си.
С това се обяснява фанатизма и сляпата преданост на последователите му.
цитирай
5. shiva - Ау!
12.07.2006 08:31
Значи така биват създадени фанатиците! ...
цитирай
6. anahata - Това е само
12.07.2006 09:37
един от начините:)
Но за да се оформи група от фанатизирани привърженици, самите членове създават предпоставка за това - поради неспособността и нежеланието им да мислят със собствените си глави. За жалост много хора са склонни сляпо да последват някого, защото не са готови да поемат отговорност за себе си и предпочитат доброволно да предадат правото си за свободен личен избор на водача си.
Все пак не навсякъде в политически, религиозни и др. среди се печелят последователи и привърженици точно по този начин - имам предвид груповите ритуали.
цитирай
7. анонимен - защо пишеш, че не познаваш хора, на ...
18.07.2006 10:47
защо пишеш, че не познаваш хора, на които би поверила себе си, след като си се подлагала на регресивни сеанси (пише в книгата ти). и защо не би поверила някого на някого, след като ти самата си правила такива (пак от книгата ти). не се ли занимаваш вече с това и ако не, защо?
цитирай
8. anahata - Да, моя позната
18.07.2006 12:51
ме въвежда веднъж в регресия. Но не ми допадна подхода й да манипулира ситуацията. Според мен водещият сеанса трябва да е абсолютно безпристрастен, а тя не беше:( А други такива хора не познавам - напоследък контактите ми са доста стеснени.
На последния въпрос давам отговор в новата си книга. Но накратко - не прилагам вече регресивна терапия.
цитирай
9. анонимен - .....
04.02.2010 18:05
[quote=anahata]Не познавам хора, на които бих поверила себе си, което означава - и теб. Има един лесен метод за визуализация - ще ти пиша, за да пробваш.
Не, не съм запозната, но ти нали вече си научи урока да внимаваш с "маговете":))
Не предприемай необмислени стъпки и всико ще е ОК![/qu

Shte te pomolq ,ako e vuzmojno da spodelish tozi metod i s men.Mislq 4e shte pomogne i na men.
цитирай
10. анонимен - ками
25.01.2011 10:22
има ли такива "лечители"...дайте координати
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anahata
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1386699
Постинги: 228
Коментари: 1996
Гласове: 6360
Архив