Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 09:32 - Той говори за легализирането на наркотиците
Автор: sunflower Категория: Изкуство   
Прочетен: 2573 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 13.11.2009 09:45


Книгата се казва „Висше общество” и попадна в ръцете ми на Хелоуин. За пръв път тази година, водих детето, преоблечено като малка вещичка, с някои особено подходящи дрешки взети на заем от мама, на Хелоуин парти. Тя не знам дали получи много лакомства (някои пакости бяха извършени), но аз си взех на заем книжка на английски.

Не бях чувала името, но се оказа, че Бен Елтън е един от сценаристите на „Мистър Бийн” и „Черното влечуго”. Повече инфо
тук.

В България изглежда са издали една негова книга – „Пуканки”, която се превръща в „най-поставяната английска комедия у нас”.

„Хората правят телевизията и телевизията е за хората, от което не следва, че тя е човешка.„

Не съм чела „Пуканки”, но „Висше общество” ми взе акъла.

Основната тема са наркотиците и тези, които ги употребяват - от най-ниските слоеве на обществото до най-високите. Също и политиците и журналистите и ... предлагането на законопроект всички наркотици да се легализират.

Не знам как не ми е идвала лично на мен подобна абсурдна идея, но положението в някои общества явно се е напекло дотолкова силно, че .....

Представяте ли си само? Един от главните герои на Елтън казва, че войната срещу наркотиците е загубена. Казва, че простият факт е, че голям процент от младите хора в страната взимат наркотици. Това не ги прави зависими от наркотиците, но ги прави престъпници. Престъпници, заедно с множество проспериращи, спазващи закона хора, които са пушили марихуана в университета и все още го правят от време на време на партита. Престъпници, заедно с младите профсионалисти, които смъркат кокаин за разтоварване през уикендите. А за звездите от шоу бизнеса да не говорим.

Казва, че според британските закони почти цялата популация на страната е криминализирана. Казва, че всички те са или престъпници, или са свързани с престъпници или са роднини на престъпници.  И цялата тази нация от социални престъпници е свързана с развалената, смъртоносна среда на истинските престъпници. Убийци, сводници, гангстери, стрелци, съмнителни химици. Всички са свързани с тези хора, защото няма легален начин,  иначе спазващите законите хора да ... се отнесат, което те очевидно възнамеряват да направят.

В крайна сметка, се оказва, че законът е номер едно спонсор на организираната престъпност.

Ако наркотоците бяха легални, т.е. можеха да се набавят от заведения, които имат лиценз, плащат си съответните такси и има ограничения за възрастта на клиентите, опита в Холандия показва, че от една страна едва ли ще се увеличи особено броя на хората, които ги взимат, а от друга – всичките пари ще отиват в държавата, а наркоманите ще имат чисти игли и помещения, в които да се инжектират. Представяте ли си какъв удар ще нанесе това на организираната престъпност?

Много абсурдно ли звучи?

Героят в книгата на Елтън замалко щеше да постави законопроекта на гласуване, заради бурните дебати, които предизвика и симпатията на публиката. Уви, провали се!

Много интелигентно написана, с доста
черно, английско  чувство за хумор, книгата поставя въпроси, които изискват сериозно замисляне. Обществото винаги е обичало да си крие главата в пясъка до някакъв момент, в който необратимите промени няма как да не настъпят. Не знам какви точно трябва да са тези промени, но нещата, които прочетох относно живота на зависимите ..... бяха потресаващи. Сякаш не, че не ги знаех, но ако се опита човек да си представи цялата картина ..... с хилядите и хиляди млади хора, някои от които презадоволени и дрогиращи се вкъщи, други изцяло извън закона и проституиращи само за да получат следващата си доза, новобогаташите, за които четох при Минаев и масичките в тоалетните специално поставени, за да си дръпнеш една линийка, всички тези поп звезди ...... и всики хора, които ги снабдяват .... уличните дилъри, сводниците, мазните наркобарони, производителите, страните, които живеят от производството на наркотици, вместо да садят жито и зеленчуци, за да се изхранват .... картината е ..... ужас.

Нима наистина няма нищо, което да може да се направи?




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sowhat - съвсем нищо не може да се направи
13.11.2009 11:00
относно минаев, прочети и 9.99лв ако не си я чела на Бегбеде.
и там има едни прекрасни нещица...
цитирай
2. sunflower - ти пък голям оптимист излезе :))))
13.11.2009 11:34
9,99 не съм я чела. ще се опитам да я намеря :)
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Сподели това с качак,
13.11.2009 18:27
мисля, че той има какво да ти отговори, цял живот води битка с наркотиците.
цитирай
4. sunflower - Едва ли има "отговор"
14.11.2009 17:56
на въпроса. Ако имаше най-вероятно въпросът нямаше да стои.
Предполагам, че който иска, може да намери решение за себе си какво да направи, но що се отнася до глобално решение ....
цитирай
5. ka4ak - Прекъснем ли веригата при децата,само след 20 години няма да има наркомани в България!Просто всички имат интерес да има наркотици!
14.11.2009 21:25
Много неща видях изписани и са актуални, но смятам, че основното, което трябва да се направи е да се спазва конституцията и да не се допуска по никакъв начин деца да не ходят на училище, а в училището да се правят тестове за наркотици! Това направи ли се, със съпътстващите мерки, ще може да се отгледа поколение чисто от наркотиците и автоматично ще отпаднат всички пороци, защото и родителите ще бъдат по-отговорни и всички, които работят с деца – също!Знам, че звучи еретично, но това е начинът и родителите да почнат много по-отговорно да възпитават и отглеждат децата си!
Отношението ни към децата е обединяващото в нашата народопсихология!

Това е перо с трилионни бюджети и всеки имитира борба и лечение,а не ликвидиране на проблема и излекуване!
цитирай
6. sunflower - Интересно!
14.11.2009 22:14
Тестове за наркотици, казваш?
Е, явно има начини, .... стига на някой да му стиска да го направи ... а някой ден може и да го направят (дано!).
Абсолютно съм съгласна, че отношението към децата е в основата.

И съм наистина любопитна дали ще доживеем някои политици да започнат да мислят за ликвидирането на проблема. Но каквото и да се прави, то най-вероятно трябва да е на световно ниво .... една държава нищо няма да може да направи сама ... предполагам ...
цитирай
7. ka4ak - предложил съм ние просто да им покажеме че може и след това да го въведат във всички държави!
14.11.2009 22:42
Ако чакаме на другите нищо няма да стане!Американците нали за това отидоха в Авганистан,не за Бин Ладен,а защото талибаните изкореняваха маковите полета и 2001 имаме 100 тона суров опиум,а 2002 щеше да има 0 тона,но сега даже и ние сме там,но има 10000тона суров опиум!
цитирай
8. ka4ak - а това е за съдиите и не само
15.11.2009 07:45
04.03 13:47 - на вниманието на съдиите

Според нашите изследвания в около57-63%ОТ ВСИЧКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СА ЗАМЕСЕНИ НАРКОТИЦИ!
С голямо учудване чета обвинителен акт:"На обвиняемият....................е назначена съдебно психиатрична експертиза от която е видно,че същият не боледува от психична болест,налице е наркотична зависмост от опиев тип,по време на извършване на деянието уличения е могъл да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си!"
По голяма извратена компетентност не съм виждал или чувал.Зависимият има една основна цел-да си набави пари,за да си купи наркотик и него не го интесесува нищо друго-той или тя,трябва в този момент и на всяка цена да си достави нужната доза!Няма
забрани или ограничения,Командата е набави или умираш!И той-тя,набавят!Командата
не е вярна,но точно в това се изразява болеста ЗАВИСИМОСТ!Командата не се различава от тази при здравия човек,който е под водата и неистово се бори да излезе и да си поеме въздух!Точно за това,проблема не се разбира и хората се отнасят със зависимите,като с прокажени!Помоща към зависимите е да им помогнем да спрат да взимат дрога,а към здравите,да не допуснем да станат зависими!
За това трябва да има специализирани съдийски състави,които да са запознати с проблема!Когато се установи зависимост,да се издава тежка ефективна присъда,която да може да се заменя,по желание на подсъдимия в настаняване в места тип комуни,осигурени от държавата, в които да се освободят от зависимоста си с труд и без медикаменти,примерно за 2 години.Ефективната присъда седи в сила 10г.След като през тези десет години няма рецидиви,се заличава от досието на подсъдимия!Това е помощ!А хора като Митьо Очите,косвено убил поне 10000души и разбил съдбите на десет пъти повече,да се третират като масови убийци!
Не може жертвите да ги принасяме в жертва,за да отчитате че си вършите работата!

Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 4882
цитирай
9. sunflower - Разбирам, ka4ak!
15.11.2009 09:57
Дано и други да разберат ...... но като гледам за какви количества и от там за какви пари става въпрос ..... не знам ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5616017
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930