Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2007 12:22 - Кой е Той и кои сме ние
Автор: sunflower Категория: Други   
Прочетен: 1306 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2007 12:35


За хората често е трудно да приемат, че Бог има и безличен и личностен аспект. Повечето хора виждат Бог като същество, което е далеч от тях. Затова те мислят, че Бог няма личност или индивидуалност. Идеята е едновременно вярна и невярна.

Нека да разгледаме въпроса: ”Какво е Бог?”

В краен смисъл Бог е състояние на чисто съществуване. Това състояние няма нито форма, нито израз, нито индивидуалност или личност. Всъщност е невъзможно да се опише това чисто съществуване чрез думите и концепциите на материалната вселена. Много духовни учения описват състоянието на Бог като „празнотата” в опит да посочат, че не може да се поектират материални образи върху Бог. Бог е извън всякакви думи или образи от този свят. Това е една от причините телесният ум, който мисли в думи и образи от този свят, да не може да проумее Бог. Може да се каже, че чистото съществуване просто е. И това е всичко, което може да бъде казано за него.

Състоянието на съществуване е безформено. Вие живеете в свят, в който всичко има някаква форма и аз го наричам „светът на формата”. Състоянието на чисто същестуване не е създало светът на формата. Този свят е създаден от друг аспект на Бога, който може да бъде наречен „творецът”.

Творецът е същество, което е осъзнато за своето собствено съществуване и има способността да твори. Вече съм казвал, че за да можеш да твориш, трябва да можеш да правиш избори. Бог има безкрайно въображение и преди да създаде светът на формата, Бог може да си представи едно безкрайно разнообразие от възможности. Защо Бог е избрал да сътвори този свят, а не някоя от множеството други възможности? Защо този свят е конструиран по начина, по който е конструиран, а не по някакъв друг начин?

Отговорът е, че Творецът е конструирал света по този начин, защото Бог просто е изразил своята индивидуалност. Бог, който действа като творец е различен от безличнията аспект на чистото съществуване. Творецът е индивидуализация на състоянието на чисто съществуване. Това не означава, че Бог има личност, която прилича на личността на човешко същество. Важно е да не да не се опитвате да се аргументирате обратно и да проектирате човешки качества на Бог. И все пак, това означава, че Бог има индивидуалност и тази индивидуалност виждате изразена в света на формата, в който живеете.

Когато Бог започна своя творчески процес, Бог каза: „Нека бъде светлина”. По време на този процес, Творецът извлече от състоянието на чисто съществуване вещество, именно светлина, което може да бъде излято в всяка възможна форма. Тази светлина не беше фундаментално различна от чистото съществуване. Чистото съществуване е форма на съзнание. Творецът е форма на съзнание. Следователно светлината на Бог е също форма на съзнание, състояние на съществуване.

Това, което виждаме сега е, че целият свят на формата е резултат на взаимодействие между две същества или два израза на съзнанието на Бог. Може да забележите, че до този момент не съм прикачил пол на Бог. Състоянието на чисто съществуване е отвъд всички разделения и класификации. Затова е безсмислено да се каже, че състоянието на чисто съществуване има пол.

Творецът е активно състояние на съзнание и той действа върху пасивният елемент, който аз нарекох светлина.

Най-простата, но и красива, илюстрация на тази полярност между активният и пасивният елемент е символа намерен в Таоизма. Този символ е наречен Тай-чи. Той изобразява два елемента, ян, активният или мъжки елемент и ин, пасивният или женски елемент. Взаимодействието между тези два елемента въздава целият свят на формата.

В юдею-християнската традиция хората традиционно прикачат мъжки пол на Бог. В действителност, Бог е едовременно мъжки и женски. Може да се каже, че Създателят е Бащата, а светлината е Майката. Следователно светът е създаден от Бог Майка-Баща.

 

Бог има индивидуалност

 

Аз по-рано казах, че Създателят, Бащата Бог има индивидуалност. Майката Бог също има индивидуалност. Затова Бог Майка-Баща може да се възприеме като две духовни същества със съзнание и индивидуалност. Следователно, светът на формата е създаден от две духовни същества. Тези същества са описани в Библията като Алфа и Омега, началото и края.

Алфа и Омега са двете най-високи индивидуализации на Бог. Те започнаха процеса на създаване на света на формата, но те, лично, не са създали всичко в света на формата. Алфа и Омега установяват базовата матрица за света, и тази матрица има йерархична структура с множество нива. Както обясних по-рано, това е континиум от вибрации. Континиума може да бъде разделен на октави или сфери. Можете да си го представите като серия от концентрични сфери, които излъчват от самият център на съществуването. Не казвам, че тази представа е напълно точна, никакъв материален образ не може да точно да опише Божието творение.

В центъра на творението е сферата, в която са Алфа и Омега. Те не са единствените духовни същества в тази сфера, защото Алфа и Омега са създали други духовни същества. Може да се каже, че Бог Майка-Баща е създал синове  и дъщери на Бога.

Отвъд централната сфера има множество други сфери, които се разтягат през целият път от центъра на съществуването до материалната вселена, в която живеете вие. Централната сфера е създадена от светлина на много висока вибрация. Като пътувате отвъд центъра, вие пътувате в сфери, които са създадени последователно от светлина на по-ниска вибрация.

Всяка сфера е населена от множество духовни същества. Всяко от тези същества е създадено по Божи образ и подобие. С други думи, всяко от тези духовни същества има съзнание, индивидуалност и способност да твори. Всяко същество има уникална индивидуалност и може да се каже, че целта на живота е да се изрази тази индивидуалност, чрез създаване на част от творението на Бога.

Образът, който се опитвам да предам е, че целият свят на формата не е бил създаден от едно същество. Същества на всяко ниво действат като съ-творци и помагат да се създаде техният собствен свят. В процеса на помагане да се създаде техният свят, тези същества също така помагат да се създаде и тяхната собствена индивидуалност.

На Земята, децата може да имат много неща подобни на техните родители, но те все пак са уникални индивидуалности. Затова, децата може да решат да отпътуват от дома на тяхното детство. Такъв е случая и в духовните светове. Съществата на всяко ниво произвеждат духовни деца. Някои от тези деца избират  да напуснат техният роден свят и да пътуват в други сфери. Душата може да пътува и в двете посоки.Тя може да реши да се възнесе на по-висока сфера, или може да слезе на по-ниска сфера, за да опитат живота на това ниво на творението на Бога.

 

Духовната Йерархия

 

Това, което се опитвам да ви накарам да разберете тук е, че светът на формата е създаден от йерархия духовни същества, които са съзнателни за тяхното собствено съществуване и за тяхната способност да творят. Как се свързва това с вас?

Вие може да гледате на себе си като на смъртни човешки същества, които са някак отделени от Бога. В действителност, вие сте духовно същество, което е част от йерархия духовни същества, която води обратно до най-висште духовни същества, а именно Алфа и Омега. Вашата душа е била създадена  като част от йерархичната верига. В един смисъл, вие сте потомци на Алфа и Омега. Вашата душа не е непременно създадена директно от Алфа и Омега. Повечето души на земята са били създадени от духовни същества на едно от другите нива на духовният свят.

Новосъздадената душа може да бъде свързана с дете, което не познава напълно себе си или своя творчески потенциал. Затова, когато вашата душа е била създадена, вие сте виждали себе си като потомък на вашите духовни родители, но не сте виждали, че вашите духовни родители са били потомци на Алфа и Омега. С други думи, вие не сте разбирали, че сте част от верига, която върви по целият път обратно към Бога. Не сте разбирали, че сте син или дъщеря на Бога.

Не е в намеренията на Бог, нито в намеренията на вашите духовни родители, вашата душа да остане в неведение за своята истинска същност. В намеренията на Бог е, вашата душа постепенно да си изгради чувство на идентичност като индивидуализация на Бог. Как може една душа да си изгради това чувство за идентичност? Тя може да го направи само като усети директна връзка между себе си и Бог.

Как може душата да види директна връзка между себе си и най-високия израз на Бог? Тя може да направи това, само гледайки отвъд нивото на света на формата, в който е създадена. Какво дава възможност на душата да гледа отвъд всички аспекти на света на формата и да види, че независимо от външният вид, всичко е създадено от същността на Бог? Душата може да направи това само чрез Христовото съзнание.

 

Единственият син

 

Универсалното Христово съзнание е единственият син на Бога Майка-Баща. То е наречено единственият син, защото само то знае своето наследство. С други думи, Христовото съзнание може да види, че всичко в света на формата е просто израз на по-дълбоката реалност на Бога. Христовото съзнание може да види отвъд всеки външен вид. То може да види дори отвъд света на формата и да възприеме състоянието на чисто съществуване.

Христовото съзнание е универсално състояние на съзнанието. Под това аз рабирам, че то не е индивидуализирано. То е индивидуализирано само, когато духовно същество (син или дъщеря на Бога) вземе доброволно решение да се едини с Христовият ум и по този начин стигне до пълно разпознаване на своята духовна идентичност и произход.

Алфа и Омега лично са създали много духовни същества. Дори тези духовни същества не са били създадени в пълнота на Христовото съзнание. Те е трябвало да минат през постепенен процес на „обличане” на това Христово съзнание. Все пак, за духовно същество създадено от най-високата индивидуализация на Бог, „обличането” на Христово съзнание не е труден процес. Но, такова духовно същество трябва да избере да „облече” Христово съзнание.

Очевидно, като се местим към по-долните нива на духовното ниво, душите създадени на това ниво, трябва да минат през по-труден процес на „обличане” на тяхното индивидуално Христово съзнание. При все, всяка душа, създадена на което и да било ниво има капацитета да „облече” в пълна мярка Христовото съзнание.

 

Божи образ и подобие

 

Всяка душа, всяко духовно същество, е създадено по Божи образ и подобие, в смисъл, че му е дадена свободна воля, въображение и способността да твори. Очевидно, новата и неопитна душа няма пълните творчески способности на Алфа и Омега. Ако ги имаше, тя буквално би изличила цялата вселена само с една грешна мисъл.

Затова, новата душа трябва да мине през процес, при който тя постепенно расте в разбиране и зрелост. Душата се учи да изразява своята индивидуалност по начин, който не е деструктивен за нея или другите същества в творението на Бога. Докато минава през този процес, нейните творчески способности ще порастат. Когато душата се покаже вярна за няколко неща, Бог ще я направи владетел на много неща.

Този процес е път, по който душата „облича” Христовото съзнание и накрая стига до пълното разбиране, че е дъщеря или син на най-висш Бог. Когато това състояние на съзнанието е достигнато, универсалното Христово съзнание е станало индивидуализирано чрез съюза на тази душа с универсалния Христов ум.

Смисълът да ви казвам тази дълга история е, за да ви накарам да разберете, че материалната вселена не е създадена от най-високата индивидуализация на Бог. Тя беше създадена от определени представители на Бога. Библията казва, че Земята е била създадена от Елохим. В оригиналният иврит, Елохим е дума в множествено число.

С други думи, известен брой духовни същества (седем, ако сме точни) създадоха планетата Земя. Все пак, Елохим не е свършил създаването на тази планета (в постоянно разширяващото се творение на Бога, нищо никога не е свършено). Те създадоха планетата Земя само като платформа.

Множество духовни същества, коити вие бихте нарекли човешки същества, решиха да слязат на планетата и да вземат човешки тела. Първоначално тези духовни същества трябваше да са съ-творци с Елохим. С други думи, те трябваше да продължат създаването на тази планета и да попълнят в подробности по-голямата картина създадена от Елохим. Обитателите на земята трябваше да са част от йерархия духовни същества водещи началото си от Алфа и Омега.

За дълго време обитателите на земята в действителност попълниха своето място във веригата на съществуването. Те направиха искрен опит да постигнат Христобитие и те използваха техните творчески способности в съответствие със законите на Бога. Затова планетата Земя беше блестяща звезда в Небесната твърд на Божието творение.

Тогава дойде падането и нещата започнаха да се променят.

 

Да познаваш своята истинска същност

 

Чрез Христовото съзнание, човек ще разпознае своята идентичност. Чрез Христовото съзнание човек ще получи директно възприятие на законите и принципите, които Бог е използвал, за да създаде издържлива вселена, която няма да се саморазруши. Затова, човек може да твори заедно с Бог по такъв начин, че той или тя няма да се саморазрушат. Ако достатъчно хора се стремят към Христово съзнание, човечеството няма да се саморазруши.

Когато знаете своя духовен произход и когато знаете законите на Бога, вие имате перфектана основа за изразяване на вашата индивидуалност в безопасна среда, в която няма да разрушите себе си или духовните си братя и сестри. Също така няма да разрушите материалната платформа създадена от вашите духовни родители.

Важно е за вас да разберете, че знаенето и следването на законите на Бога не е ограничение на вашата индивидуалност или творческо изразяване. Да знаете вашата истинска самоличност е истинският ключ за изразяване на вашата индивидуалност. Точно сега, вие можете да идентифицирате себе си като същество с множество човешки характеристики. В действителност, вие сте много повече от физическо тяло и външна личност.

Отвъд тази външна фасада е едно невероятно красиво духовно същество. Вашето духовно същество е било създадено от духовни родители, които не са си представили нищо друго, освен красота и съсвършенство. Вашите духовни родители са ви дали уникална индивидуалност. Вие сте различен от всяко друго духовно същество в света на формата. И мога да ви кажа, че има безброй много духовни същества населяващи света на формата. И в този несметен брой духовни същества вие имате уникална индивидуалност. Вие можете да извадите напред стеничка (фасет) на Бог, която нито едно друго духовно същество не може да извади. Вие можете да дадете дар на планетата Земя, който никой друг не би могъл да даде.

Искрено се надявам тези думи да ви вдъхновят да гледате отвъд външната маска на физическото тяло и човешката личност. Надявам се да мога да ви вдъхновя да гледате дори отвъд самият телесен ум. Надявам се да мога да ви вдъхновя да започнете да „обличате” Христовото съзнание, така че да видите божествената индивидуалност, която вие действителност сте.

Моля, разберете, че вашата истинска самоличност не е нещо от камък. Вашите духовни родители са ви създали, но те не са завършили творческият процес. От вас зависи да завършите процеса (въпреки че процеса не може никога да свърши) на изграждане на вашата индивидуалност. Вашите духовни родители просто са ви дали стартова точка. От вас зависи да решите как ще продължите да оформяте вашата индивидуалност като духовно същество с потенциал да стане всичко, което Бог е.”

 

Със съкращения от: http://www.askrealjesus.com/R_CHRISTHOOD/CHRISTHOOD/Christh7.html

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Весели празници!
26.12.2007 11:58
Много здраве, любов и късмет!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5616645
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930