Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 09:26 - Лудост vs. Безопасност (или Тайланд vs. Сингапур)
Автор: sunflower Категория: Бизнес   
Прочетен: 2870 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.04.2012 09:30


За да е ясно с кого си имаме работа, аз ще кажа все пак, че Саймън Блек е американец, бивш офицер от разузнаването, който смята, че финансовите системи на САЩ и Европа са огромни, надути до пръсване Кейнсиански балони, които в най-скоро време ще се спукат и тогава ….  ще настъпи Ада. Това, с което той се занимава е да помага на хората да разберат тази истина и да се подготвят. Подготовката включва сметки в множество чужди валути, втори паспорт, инвестиции в икономики значително по-стабилни от американската и т.н.

Всичко това, разбира се, колкото и да е вероятно да се случи, не ни касае особено, защото ние живеем в Ада отдавна и също така нямаме средства, които да държим в чужди банки или пък да инвестираме, за да се спасим.Това, че спасение няма обаче, не пречи да сме информирани за различните гледни точки и за това какво става по света. А и след като сами не можем да се разхождаме из Хонг Конг, Тайланд или Сингапур, можем да оставим гражданинът на света /в случая май в буквалния смисъл/ Саймън Блек да ни разказва ……

10-ти април, 2012
Сингапур

Полетът от Банкок до Сингапур е бърз, двучасов полет на юг покрай Малайския полуостров …. въпреки че би могъл да бъде и 2 години имайки предвид разликите; Сингапур и Тайланд са толкова различни, колкото Швейцария и Индия. Ред vs. Хаос. Безопасност vs. Лудост.

Аз прекарвам доста дълго време и на двете места и често си задавам въпроса – къде е по-добре да се живее? Коя от двете страни е по-добра за правене на бизнес? Труден въпрос, но ще се опитам ….

Сингапур (като Швейцария) е по същество перфектен. Всичко работи. Всичко е ефикасно, чисто и направо смешно безопасно. Нивата на престъпността в Сингапур са невероятно ниски и агресивните престъпления са почти нечувани. Това е необикновено за място, където има такова етническо разнообразие.

Икономиката тук е винаги силна. Аз често съм писал, че в Сингапур има неограничени възможности за работници, професионалисти, предприемачи и инвеститори, които искат да се пренесат оттатък Тихия океан.

А най-доброто от всичко е, че правителството работи по праволинеен, прозрачен начин. Почти няма нещо, което да не можеш да направиш онлайн и бюрокрацията е минимална. Данъците също са изключително ниски, тъй като Сингапур е в непрекъсната борба с Хонг Конг за правото да се хвалят с най-ниските данъци.

За почти всички чужденци, които знам, че живеят тук, Сингапур е единственото място, където да бъдеш. Чудесно е за семейства, финансови професионалисти и предприемачи, които не искат да се бъхтят в калта с УНИЦЕФ в някоя страна от третия свят.

От друга страна Сингапур може също да бъде описан като блудкав или дори стерилен. Нощният живот е малко скучен и нищо ужасно вълнуващо не се случва. Хората работят, изкарват пари и пазаруват. На повечето от ключовите места около града им липсва характер и душа; малко е като нов Лас Вегас в този смисъл.   

На интелектуално ниво Сингапур определено отговаря на всички очаквания. Има малко други места на планетата, ако изобщо има, които да предлагат достъп до толкова много невероятни възможности, икономическа жизненост, социална стабилност и изключително висок стандарт на живот.

Както един приятел ми каза тази вечер „Обичам го с цялата си глава ...“ Рационален избор е. Аз обикновено казвам на хората, че Сингапур е чудесен дом .... за парите ти.“

На по-дълбоко емоционално и духовно ниво, обаче, той може и да не резонира. Аз лично, предпочитам малко повече пикантност в живота си.

В този си капацитет Банкок е точно обратното на Сингапур: той е въртящ се на свободен ход право в лицето ти, суперкорумпиран див запад. В много отношения Банкок е като Танжер на Азия – място, което привлича международни търговци на оръжие и ходещи по плажовете туристи.

Снощи догато бях навън с приятели, сравнително новопристигнал в Тайланд тръгна да задава въпрос „Тук, в Банкок, можеш ли ...“

„- Да“ – прекъснахме го ние. В Тайланд отговорът винаги е „да“. Всичко е възможно.

Културата също е съвсем различна. Въпреки репутацията на Тайланд като място на революции и разврат, местните са в основата си будисти, любители на мира. Те се чувстват комфортно в тяхната бедност и намират щастието в малките удоволствия.

В Сингапур обществото е доминирано от парите – правене на пари, инвестиране на пари, изпращане на пари. Цялата страна на практика е направена така че да допринася преди всичко за финансовия успех. Не е случайно, че те са сред най-богатите хора на света.

Ако цитирам Уорън Бъфет, правенето на бизнес в Тайланд трябва да става с предупредителен знак. Аз опитах веднъж, преди няколко години .... не беше хубаво. Бизнес средата в Тайланд е базирана на принуда, корупция и лъжа. Докато в Сингапур всичко е заради пазара.

Изводът е: в Тайланд ще се возиш на скоростно влакче на ужасите .... особено когато кралят най-сетне гушне букета. Можеш да очакваш месеци на вълнения, докато кралските особи, военните и политиците се борят за контрол над страната.

В Сингапур можеш да се обзаложиш на много стабилно, удобно бъдеще, където перспективите за работа и други професионални възможности непременно ще са в изобилие.


http://www.sovereignman.com/finance/safety-vs-insanity/

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5609525
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930