Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 13:34 - Четири явни признака за издигането на Азия над Западна Европа
Автор: sunflower Категория: Бизнес   
Прочетен: 3257 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 04.04.2012 13:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Да видим къде ще ни отведе днес Свободният Човек Саймън Черния /не е истинското му име/ и какви мисли ще сподели с нас по повод на източната и западната икономики и изместването на центровете на сила:

 

3-ти април, 2012
Хонг Конг

Преди шест века, когато Лондон и Париж са били незначителни, опустошени от чума блата, а Ню Йорк не е бил дори на картата, най-големият град в света е бил Нандзин – столицата на Великата Мин.

По това време Нандзин е бил не само най-гъсто населения град на планетата, но е бил и върха на цивилизацията. Изкуство, наука, технология и търговия са процъфтявали при либерализираната икономика на Династия Мин, която е представлявала цели 31% от глобалния БВП тогава.

(За сравнение, икономиката на САЩ е около 25% от глобалния БВП днес ...)

Данъците са били ниски, валутата била силна, а външната търговия – пресупяваща. За времето си, Нандзин действително е бил центъра на света.

През следващите няколкостотин години времената се променили. Династията Мин паднала и могъществото се прехвърлило на запад към Османската империя и в крайна сметка към Европа, която най-накрая изплувала от Тъмните векове като най-напредничавата цивилизация на Земята.


Безсмислените кръстоносни походи и инквизиции дали път на вълна от важни научни постижения в медицината, технологията и науката. До края на 17-ти век западната цивилизация наложила първенството си в глобалната обществена йерархия.


Този феномен продължи няколкоститин години до сега .... но както историята показва многократно, центровете на сила се сменят често. Светът днес е свидетел на още един преход на сила, този път от запад на изток, тъй като водената от САЩ западна йерархия се задушава в натоварения си с дългове, Кейнсиански балон.

Повечето западняци отказват да го повярват. Те не могат да си представят епоха, в която западът не води света ... във всичко. И все пак, това време е дошло. Вероятно това никъде не е по-ясно изразено, отколкото във финансите:

1) Хонг Конг, от където пиша това послание, е дом за повечето публични предлагания в света откакто застигна Ню Йорк през 2009. През 2010 повече от 57 милиона долара бяха събрани на Първични публични предлагания (
IPO) в Хонг Конг, приблизително два пъти повече от Ню Йорк.

От италианската луксозна къща Прада до производителя на куфари и чанти Самсонит, до швейцарската фирма за метали Glencore, до американската фирма за ръчни чанти Coach, големи имена са привлечени към Хонг Конг. Rovio, създаделят на популярната игра  Angry Birds също се очаква да се регистрира в Хонг Конг.

Докато преди очевидният избор беше да си регистриран в Ню Йорк (или Лондон), Хонг Конг сега стана най-добрият избор за повечето фирми търсещи публичен капитал.

2) Според отдела за финансово разузнаване на Financial Times Сингапур води пред всеки друг голям финансов център в света по чужди инвестиции във финансовия сектор.

Топ три всъщност са Сингапур, Дубай и Хонг Конг. Сингапур получава повече чужди инвестиции във финансовия сектор от Ню Йорк, Лондон, Франкфурт и Швейцария взети заедно.

Парите отиват там, където с тях се държат най-добре ... и пазарът ни казва, че Сингапур е правилната дестинация.

3) Според ново проучване на Интер-Американски Диалог, Китай сега доминира при финансите за развитие на нововъзникващите пазари и по-специално в Латинска Америка.

В миналото, страни като Бразилия, Еквадор и Венецуела отиваха в Световната банка или IMF, когато им трябваха пари. Но сега, тези закърнели организации на старата западна йерархия стават странична атракция за китайският финансов мускул.

Проучването показва, че от 2005 китайските банки за заели повече пари и за поели повече ангажименти за заеми на Латинска Америка от Световната банка и International Development Bank взети заедно.  .... и го правят на по-високи лихвени проценти

Защо? Защото развиващите се страни са открили, че когато вземеш заем от Световната Банка, трябва да търпиш те да ти казват как да управляваш. Заемите от китайските банки нямат политически условия.

Невероятно е, че това се случва в задния двор на САЩ!

4) Най-очевидният знак, че Азия се издига е днес вероятно предрешения въпрос за китайската валута като възможност за нова глобална резервна валута, която да се конкурира с долара и еврото.

Всеки месец изглежда сякаш има ново движение към освобождаване на веднъж стриктния контол на валутата на Китай и отваряне – нови смени на валутата на централната банка, бъдещи договори в китайски юани на китайските борси, въвеждането на сметки в китайски юани в не-китайски банки, не-китайски фирми издаващи бондове в китайски юани и т.н.

Всъщност, ако искате да отбележите на календара си денят, в който Запада ще отстъпи на Азия, това ще бъде денят, в който правителството на САЩ започне да издава ценни книжа на съкровищницата на САЩ в китайски юани.

Нищо от това не значи, че Северна Америка и Европа изпадат от ръба на планетата. Това, което значи е, че старата система се ресетва и правилата се пренаписват.

Не за пръв път в историята се появява такова разместване и няма да е последния. Тази промяна не е нещо, от което да се страхуваме .... по-скоро нещо, което да приемем, прегърнем и нещо, за което да се подготвим.



Саймън Блек

Главен редактор, SovereignMan.com

 



Тагове:   Азия,   Китай,   Хонг Конг,   пари,   Запада,   Изтока,


Гласувай:
9



1. ka4ak - Полезни преводи,Мая!
04.04.2012 16:09
Това,че има съмнения около Черния,не трябва да те притеснява!Думите и фактите,показват тенденция,а е свободно всеки да си ги тълкува,както желае!
Поздрави и продължавай,да активираш,позаспалите клетки!:)))
цитирай
2. sunflower - Радвам се, че ти е интересно!
04.04.2012 19:36
И си разбрал! Аз по начало не искам да убеждавам никого в нищо, иска ми се просто хората да са информирани за различните гледни точки, за да .... помислят и да направят информиран избор :)
цитирай
3. ka4ak - Да помислят.....как хубаво звучи!:)))
04.04.2012 22:58
А свободния избор,е прекрасно,ако е твой!!!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sunflower
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5611115
Постинги: 1761
Коментари: 12611
Гласове: 39186
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930